Hallands Nyheter

80 attraktiva bostäder vid Nissan kan bli verklighet

- Isabel Bark 010-471 51 20

Halland: När kommunen bjöd in till möte om det nya bostadspro­jektet Parkstaden i Hyltebruk visade sig intresset vara stort. Ett 30-tal byggentrep­renörer, både lokala och nationella, fick i går en guidning i det område som kan rymma runt 80 attraktiva bostäder vid Nissan.

– Vi vill visa potentiale­n med Parkstaden. En ny stadsdel håller på att växa fram i Hyltebruk, säger Emma Gröndahl, informatio­nschef i Hylte kommun.

Ett syfte med bostadspro­jektet är att vända Hyltebruk mot Nissan. Ett annat är att binda ihop Hyltebruks två delar och att utveckla hela centralort­en genom att skapa en ny stadsdel.

–Vi tror att Hylte kommun kommer att fortsätta växa. En uträkning visar att det behövs 400 nya bostäder de närmaste 20 åren. I dag dras folk mer till vatten och Parkstaden är ett sätt att utnyttja Nissans möjlighete­r, menar Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande, som har märkt ett ökat intresse för bostadsbyg­gande.

Nu vill Hylte kommun hitta rätt byggherre, genom att informera om Parkstaden.

– En skejtpark är redan byggd och kommunen kan ordna med vatten och avlopp, lekplatser, boulebana och göra att området ser attraktivt ut. Men kommunen kan inte bygga bostäderna.

– Det handlar om att skapa en plats för människor att mötas och den ska tilltala alla. Med lekplats, skejtpark, boulebana och en allmän park fångar vi upp olika åldersgrup­per, säger Stefan Wallner, projektled­are för Parkstaden och anlitad som konsult av Hylte kommun.

Området sträcker sig från den nybyggda skejtparke­n ner till Nissan. I dag består området till största delen av snårig skog och en promenadsl­inga.

Förhoppnin­gen är att någon aktör inom byggbransc­hen vill bygga 70–80 bostäder. Det kan bli tal om ännu fler bostäder, men det beror på hur många våningspla­n som godkänns i ett framtida bygglov.

–Byggföreta­gen har svårt att hitta byggbar mark i städerna och då tittar man på kranskommu­ner som Hylte, säger Ronny Löfquist.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Utsikt över området där Parkstaden kan växa fram. Bilden är tagen från bron på Brogatan i Hyltebruk.
Bild: Isabel Bark Utsikt över området där Parkstaden kan växa fram. Bilden är tagen från bron på Brogatan i Hyltebruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden