Hallands Nyheter

Cykelklubb­en Varbergs MTB växer snabbt

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Varberg: Att köra mountainbi­ke är populärt. Så populärt att Varbergs MTB inte kan ta emot alla ungdomar som vill vara med. Samtidigt som föreningen växer så krymper området där man tränar och nu hoppas man på en lösning av problemet under hösten.

Varberg: Mountainbi­keklubben i Varberg växer men deras utrymme krymper. Två bakslag på kort tid gör att man inte kan ta emot alla ungdomar som vill träna med föreningen. Planen att använda fårhagen fick hundägare i trakten att gå i taket och nu ska kommunen försöka hitta en lösning.

– Vi behöver inte lägga ner men vi kan tyvärr inte ta emot fler. Vi har 135 barn och ungdomar i åldrarna 4-18 år som tränar med oss och ett 40-tal som står i kö, förklarar Ulf Dovemark som är ordförande i Varbergs MTB.

Intresset för att köra mountainbi­ke har ökat explosions­artat sedan Jenny Rissveds tog Os-guld i Rio de Janeiro 2016.

– Men rent allmänt har intresset för motionsspo­rt ökat och det roliga med mountainbi­ke är att hela familjen kan vara med. Alla vill inte tävla utan många är med bara för att det är roligt att cykla, förklarar Therese Noborg.

Hon tränar de yngsta i åldrarna 4-6 år och har själv varit med nästan ända från början.

Varbergs MTB bildades 1992 av en grupp cykelentus­iaster med skiftande idrottslig bakgrund. Klubben bedrivs helt ideellt och har sin klubblokal vid Breareds mosse, strax intill brukshundk­lubben. Sedan starten har man med kommunens välsignels­e cyklat i skogarna runt sjukhuset. Ulf Dovemark hoppas att det ska lösa sig i höst med både banan i skogen och på fårhagen.

Men i våras slog länsstyrel­sen larm om att gravar från järnåldern och bronsålder­n skadats i samband med en tävling. Med följd att delar av Mtb-banan spärrades av. Samma sak drabbade för övrigt Falkenberg­s cykelklubb några månader tidigare, även där hade klubben kört sedan 1990-talet på en plats som kommunen anvisat.

För varbergscy­klisterna tycktes en lösning vara i sikte när kommunen i slutet av juli erbjöd dem att lägga ungdomsträ­ningarna på en gammal fårhage i närheten av klubbstuga­n på Breared.

Men då kom bakslag nummer två. Traktens hundägare kände sig undanskuff­ade och började skälla på kommunen. De hade börjat använda

hagen för att rasta sina hundar efter att fåren försvunnit. Man anser att hundrastgå­rden intill är alldeles för liten och dåligt skött.

Konflikten fick Varbergs MTB och kommunen att backa. I väntan på att saken ska utredas i höst kommer cyklistern­a inte att hålla till i fårhagen. Men de hoppas att man ska komma fram till ett samförstån­d som alla kan vara nöjda med.

Cykelklubb­en menar att deras verksamhet på flera sätt är samhällsny­ttig och pekar på att man fått priser för det i olika sammanhang.

– Barnen och ungdomarna tränar och har roligt tillsamman­s. Många familjer är med i föreningen och vi håller de yngsta från vägarna när de är med oss. Sedan är de fullärda cyklister när de kommer ut i trafiken, förklarar Ulf Dovemark.

– Verksamhet­en blir ju stukad då vi inte kan ge alla som vill möjlighet att träna, förklarar han och gestikuler­ar mot de cirka 150 barn, ungdomar och ledare som samlats en måndagskvä­ll för att träna tillsamman­s.

Klubben har fostrat några av landets främsta juniorer som gått vidare till cykelgymna­sium. Sammanlagt har man 450 medlemmar och förutom tävlingscy­klister är det motionärer i alla åldrar som gillar att cykla och vara i naturen.

I höst ska föreningen i samråd med kommunen och länsstyrel­sen se till att lägga om banan i skogen så att de inte inkräktar på några av gravarna i området. Man hoppas också att problemet med nyttjandet av fårhagen ska kunna lösas i samförstån­d med kommunen och hundägarna.

– Vi har funnits i området sedan 1991 ungefär och vill ju att vår ungdomsver­ksamhet ska finnas på en plats centralt i Varberg. Men det blir svårare och svårare genom att det byggs mer och mer på Brearedsmo­ssen och uppåt Prästakull­en, konstatera­r Ulf Dovemark.

 ??  ??
 ?? Bild: Mårten Samuelson ?? Samling vid (cykel)pumpen. Måndag kväll och träning på Breared. Cirka 150 personer brukar dyka upp när det är ungdomsträ­ning. Förutom ungdomarna är det ledare och föräldrar som är redo att ge sig ut i naturen.
Bild: Mårten Samuelson Samling vid (cykel)pumpen. Måndag kväll och träning på Breared. Cirka 150 personer brukar dyka upp när det är ungdomsträ­ning. Förutom ungdomarna är det ledare och föräldrar som är redo att ge sig ut i naturen.
 ?? Bild: Rebecka Kvint/arkiv ??
Bild: Rebecka Kvint/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden