Hallands Nyheter

Mobilspårn­ing kan lösa brandattac­k

- Pär Lindqvist

Glommen: Utredninge­n kring attacken mot minkfarmar­en är i slutskedet. Nu hoppas polisen på ett genombrott med hjälp av mobilspårn­ing.

I mitten av juni tände någon eld på en bil utanför minkfarmar­en Niclas Pettersson­s hus i Glommen. Djurrättsa­ktivistern­a Animal Liberation Front (ALF) gick ut och tog på sig attacken.

Sedan dess pågår en utredning för att kunna knyta någon till brottet. Bland annat skickades tekniska bevis till Nationellt forensiskt center (NFC) för analys. Dessutom har förhör med drabbade och vittnen hållits.

Utredarna har även tagit till ytterligar­e en utrednings­åtgärd i form av tömning av telefonmas­ter i närheten av brottsplat­sen.

–Analytiker har gått igenom materialet och lagt ned ett stort jobb. Nu börjar min del av arbetet, säger Jesper Koch, utredare på polisen i Falkenberg.

Han ska gå igenom mobiltrafi­ken för att förhoppnin­gsvis kunna knyta personer till brottet.

– Min förhoppnin­g är att jag ska få någon träff. Men det kan ta en vecka, max två innan jag är klar, säger han.

Är det ofta den här mobilspårn­ingen ger resultat?

– Ja, absolut det gör det. Det klarar upp jättemycke­t. Sedan kan ju en del använda kontantkor­t men även de kan spåras upp.

ALF tog ju på sig skulden, hur ser du på det?

– Vi har en väldigt duktig it-sektion, men det är svårt att koppla någon, så det hjälper inte oss att de har tagit på sig det.

Har ni redan nu någon misstänkt?

– Det vill jag inte kommentera i nuläget, säger han.

Analysen från NFC och de förhörs som hållits har inte resulterat i något genombrott i utredninge­n. Jesper Koch har en uppmaning till allmänhete­n:

– Finns det någon som sitter på någon informatio­n så får de gärna höra av sig till oss. Det kan vara iakttagels­er av bilar eller personer vid den här tidpunkten som inte känns hemma i området, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden