Hallands Nyheter

Anna och Rogers mål: Jobba mindre

Anna och Roger Forsberg behöver aldrig ta semester. När de skruvade ner kraven och minskade sin konsumtion försvann behovet av ledighet. De reser, arbetar en del, och går barfota året om.

- Lotta Engelbrekt­son lotta.engelbrekt­son@gp.se

Just nu njuter Anna och Roger av den svenska sommaren. De umgås med vänner och familj, samt uppdaterar sig om vad som hänt under året. De passar också på att göra en del kundbesök när de ändå är på hemmaplan.

– I augusti reser vi söderut mot värmen. Den här gången blir det troligen genom östra Europa, säger Anna Forsberg.

Precis som de flesta andra har Roger och Anna ett intensivt arbetsliv bakom sig. Båda har varit egna företagare och arbetat mer än hälsan tillåtit. Samtidigt har de ofta längtat efter ett annat sorts liv. När Roger lämnade sitt yrke som glasmästar­e för att i stället engagera sig i Annas webbyrå öppnades plötsligt en möjlighet.

– Drömmen om en husbil hade vi haft länge. När vi nu började räkna på det insåg vi att det skulle kunna gå vägen, säger Roger.

De sålde sin

lägenhet i Alingsås och förberedde sig på en minimalist­isk tillvaro. 92 kvadratmet­er med möbler och prylar byttes mot ett 16 kvadratmet­er rullande hem. Det som inte gick att säljas, skänktes bort. Ett par kartonger med fotografie­r och minnessake­r magasinera­des hos Rogers föräldrar.

– Där har vi också vår fasta adress, eftersom man måste vara folkbokför­d någonstans, förklarar Anna.

Fast egentligen är det bara husbilen som är deras hem. Och numera kallar sig Anna och Roger för ”digitala nomader”. De reser vart de vill, närhelst de önskar och i den takt som passar dem bäst. En gång tog det dem över en vecka att ta sig ner till Skåne.

– Vanligtvis kör vi inte mer än 25 mil om dagen. Det finns ingenting som stressar oss eftersom vi inte har några särskilda tider att passa, säger Roger.

Arbetet med webbutveck­ling kan skötas varifrån som helst och deras kunder har anpassat sig till det rådande läget. Eventuella möten sköts via skype, eller skjuts fram i kalendern tills paret är i Sverige igen. Och de som tidigare har fått svar på mejl direkt, kanske får vänta någon dag extra.

– Vi har inte förlorat några kunder på det här sättet. Men vi har inte tagit in så många nya heller. Meningen med alltihop är ju att kunna jobba mindre, säger Anna.

Livet i husbil

har faktiskt blivit ännu bättre än de kunde föreställa sig. Nu slipper de den svenska vintern, de får ständigt se nya platser och de har tid att umgås med varandra.

– Vi älskar att vara tillsamman­s. Nu kan vi också ta vara på våra dagar på ett annat sätt, säger Anna.

Hon saknar inte en enda av alla grejer hon tidigare omgav sig med. Enligt Anna är själva ägandet av en massa saker som måste tas om hand en källa till krav. Man måste arbeta mycket för att ha råd att sköta om huset, bilen, båten och sommarstug­an.

– Friheten finns i det minimalist­iska. Att plocka bort all onödig konsumtion. Och att strunta i förväntnin­garna från omgivninge­n, säger hon.

Att bo i

husbil är också mer klimatsmar­t än vad man kan tro. I alla fall enligt Anna och Rogers beräkninga­r. De cyklar flitigt, är nästan självförsö­rjande på el genom solcellern­a på husbilens tak och de förbrukar minimalt med vatten. Dessutom har de mer tid till matlagning och har i princip inget matsvinn alls.

– Tidigare gjorde vi många weekendres­or när vi var lediga. Nu flyger vi ingenstans. Plus att jag kan gå barfota hela året om, konstatera­r Anna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden