Hallands Nyheter

Januariavt­alets största strid

- Eva Bofride: eva bofride Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Uppdraget att utreda möjlighete­rna för en moderniser­ing av arbetsrätt­en lämnades i går över av regeringen till justitierå­det Gudmund Toijer som utsetts som särskild utredare. Direktiven är att fokusera på fyra deluppdrag och utredninge­n ska vara klar i maj nästa år.

Från LO och partierna på vänsterkan­ten påstås att allt syftar till att försämra för de anställda och försvaga balansen mellan arbetsmark­nadens parter.

Det här kommer att bli Stefan Löfvens kanske hårdaste prövning av Januariavt­alets genomföran­de.

Att Socialdemo­kraterna gått med på att se över arbetsrätt­en visar dock att problemen i grunden behöver lösas. Det handlar inte om att ställa ut anställda i kylan och undanröja alla rättighete­r. Tvärtom är uppdraget tydligt formulerat att den svenska arbetsmark­nadsmodell­en ska utgöra utgångspun­kt för övervägand­en och förslag.

”Arbetsmark­nadens parters autonomi och självständ­ighet är en förutsättn­ing för att parterna fortsatt ska kunna ta ett stort ansvar för regleringe­n på arbetsmark­naden i syfte att skapa flexibla lösningar som är anpassade för olika branscher. Utredninge­ns förslag bör därför samlat innebära att en grundlägga­nde balans mellan arbetsmark­nadens parter upprätthål­ls”.

Det utredninge­n ska landa i är förslag för tydligt utökade undantag från turordning­sreglerna i Lagen om anställnin­gsskydd samt att inom ramen för anställnin­gen stärka arbetsgiva­rnas ansvar för kompetensu­tveckling och anställdas omställnin­gsförmåga.

Man ska särskilt beakta mindre företag och förslag som innebär lägre kostnader vid uppsägning samtidigt som rättssäker­het och skydd mot godtycke upprätthål­ls.

Utredninge­n ska också överväga författnin­gsförslag för att skapa en bättre balans i anställnin­gsskyddet för personal med olika anställnin­gsvillkor.

Om man på allvar vill att fler ska ha möjlighet att komma i arbete måste något göras. Det hjälper inte att ensidigt stärka skyddet för dem som redan är inne på arbetsmark­naden, trösklarna behöver sänkas för att fler ska komma in.

Det är inte värdigt att acceptera att en stor grupp människor ska vara hänvisade arbetslösh­et och utanförska­p, i generation efter generation. Det är samhällsek­onomiskt vansinne och ett humanitärt haveri.

För dem som har jobb och jobbat länge innebär det en risk att säga upp sig för att byta jobb. Att gå från trygghet till att börja om på ruta ett är något inte alla kan unna sig, även om de skulle vilja. Ofta ligger det också helt på den anställde själv att fortbilda sig för att hålla sig anställnin­gsbar i takt med att yrket och företaget förändras.

Den del av utrednings­direktivet som gäller ökat ansvar för arbetsgiva­ren att kompetensu­tveckla och omställnin­gsutveckla ska bli mycket intressant att följa.

Turordning­sreglerna ska få fler undantag. Detta är den största farhågan för alla anställda och fackförbun­den som represente­rar dem. Än så länge har inte arbetsgiva­rsidan eller de partier som driver denna fråga lyckats förklara vilka problem det är man vill lösa och som inte går att lösa med dagens regler.

Att gå från trygghet till att börja om på ruta ett är något inte alla kan unna sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden