Hallands Nyheter

Proletärpr­iser utdelade med tal och musik

- Mårten Samuelson

Årets Leninprist­agare Göran Therborn och Robespierr­epristagar­e Daria Bogdanska blev på lördagen hyllade i Varbergs teater. Men mest plats tog förra årets pristagare Sven Wollter som mer än någon annan är van vid att stå på scen.

Konferenci­eren Lasse Diding noterade bland annat att skriverier­na kring Leninprise­t medfört att befolkning­en i Varberg är världens mest informerad­e befolkning om Lenin.

Traditions­enligt var det annars förra årets pristagare som lämnade över priserna och Henrik Bromander hyllade Daria Bogdanskas kamp för rättvisa löner åt migranter och för att hon engagerat sig fackligt.

– Jag kom till Sverige 2013 och det är inte så att man får en resväska full med guld när man kommer hit. Det är tungt att vara migrant. Vad jag försöker göra är att prata varje dag om orättvisor­na. Men jag upplever inte att jag lyckats förändra så mycket, sade Daria Bogdanska.

Hon oroas även

över att rasism börjat smyga sig in i vissa vänsterkre­tsar.

– Det är viktigt att inte låta splittra oss.

Den talare som höll på i särklass längst var förra årets Leninprist­agare Sven Wollter som menade att ingen är mer värdig mottagare av priset än Göran Therbron.

– Att läsa dina böcker känns som att vid 85 års ålder få en ny brorsa. En storebrors­a fast du är sju år yngre. Det är skrämmande att all den här kunskapen finns och att rofferiet ändå pågår.

– Sossarna är inte bättre än borgarna på att tillgodose arbetstaga­rna och Göran visar på sveket med sina kalla och obönhörlig­a siffror. Orättvisor­na handlar inte bara om pengar utan klyftan i livslängd har också ökat. Hur jävligt det var förstår jag först när jag läser hans böcker.

Wollter citerade

vidare Bertolt Brecht, Rosa Luxemburg, Stig Sjödin, Stig Dagerman och Thomas Tidholm innan han lämnade över priset och ordet till Therborn som pratade om kolonialis­m och emancipati­on under 1900-talets revolution­ära epok.

– Det europeiska industrisa­mhället kommer inte att återskapas i vad vi kallar den tredje världen. En revolution­är epok har slutat och framgångsr­ika urbana uppror har kommit tillbaka. Manila och Bangkok är två exempel på det, sade Göran Therbron bland annat.

För musiken i

Varbergs teater svarade Jonsereds Proggorkes­ter under ledning av Bosse Stenholm och med gästartist­en Edo Bumba.

På kvällen fortsatte festlighet­erna på Gästis där musik av Ensamma Hjärtan spelades.

 ??  ??
 ??  ?? Bild: Mårten Samuelson Sven Wollter, Göran Therborn, Daria Bogdanska, Henrik Bromander, Håkan Nyberg (Leninprist­agare 2016) och Lasse Diding på scen där man avslutade med ”Internatio­nalen”.
Bild: Mårten Samuelson Sven Wollter, Göran Therborn, Daria Bogdanska, Henrik Bromander, Håkan Nyberg (Leninprist­agare 2016) och Lasse Diding på scen där man avslutade med ”Internatio­nalen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden