Hallands Nyheter

Unik mack får byggas om för att bevaras

Den är unik, den gamla macken på Halmstadvä­gen. Nu ska den bli bostad, för att på så sätt också bevaras för framtiden.

- Christina Kihlström christina.kihlstrom@hn.se 010-471 52 69

Att Mikael Karlssons hus är speciellt, det visste han. Men att hans bostad är en sådan kulturhist­orisk raritet som det nu visat sig, var det inte många som anade.

Det är alltså en gammal bensinstat­ion, den vita tempellikn­ande byggnaden som genom åren hyst såväl presentbut­ik som färgaffär. Eller ”klassicist­isk byggnad med en symmetrisk­t uppbyggd gatufasad”, som bygglovsnä­mnden beskriver ritningarn­a. Utseendet är typiskt för de allra första bensinstat­ionerna som började byggas på 1920-talet, inspirerad­e av antika tempel också som ett uttryck för den framväxand­e bilismens betydelse. Just den här byggnaden fick bygglov 1931 och var depå och bensinstat­ion för Aktiebolag­et bensin och oljekompan­iet.

Sven Alenäs var förestånda­re och när bensinförs­äljningen avslutades 1970 köpte han loss fastighete­n och drev antikvitet­shandel vid sidan om ett idogt samlande av bilar, motorcykla­r och annat.

Därefter var det presentbut­ik i huset varvid ett stort skyltfönst­er togs upp mot gatan.

Sedan 1986 ägs

fastighete­n av Mikael Karlsson, som drev färghandel i lokalerna tills verksamhet­en flyttade till Hjortsberg. Han har länge haft idéer om att göra om fastighete­n till fritidsbos­tad efter att ha sett de gamla stugorna i närheten, som hört till järnvägen, byggas om till fritidshus. Han tog upp diskussion­en med kommunen vid flera tillfällen, men tyckte sig inte få något riktigt klart besked.

– För två år sedan lämnade jag och min byggkonsul­t in ritningar och sökte bygglov. Då blev det fart och jag tror att fem remissinst­anser yttrade sig. Alla var negativa, säger Mikael Karlsson

Det visade sig att den gamla macken är unik och värdefull ur ett kulturhist­oriskt perspektiv, men trots det nämndes den inte i bebyggelse­inventerin­gen. Inte heller omfattades den av någon bevarandep­lan.

– Vi har undrat varför ingen pratat med oss om detta tidigare. Vi byggde ut huset på baksidan 1986, och 2002 tog vi bort det stora skyltfönst­ret på framsidan, som förra ägaren satt in. Men då var det inga problem med att få bygglov, säger Mikael Karlsson.

Nu tog det längre tid. Det första förslaget fick ett tvärt nej och Kulturmilj­ö Halland var snabb med att lägga in fastighete­n i bebyggelse­registret.

– Nu är den värderad, den har fått klassifice­ringen B för att den är så unik. Det är beklagligt att den missats i tidigare inventerin­gar, men sådant händer, säger bebyggelse­antikvarie Björn Ahnlund.

Det finns inte

många mackar kvar av den här typen, och det här är den enda i Halland i det här, nästan ursprungli­ga, skicket. Man har länge bara sett bensinmack­ar som en funktion, inte som arkitektur. Även om de legat på samma plats i många år har de ofta byggts om vilket gjort det omöjligt att se hur de sett ut tidigare.

– Det är den första typen av bensinmack som byggdes och läget där den ligger vid rikstvåan gör den speciell. Det är många som har sett den när de kört in i Falkenberg, säger Björn Ahnlund.

Nu har Mikael Karlsson fått bygglov. Med villkoret att framsidan av huset inte ändras, endast ett par fönster får bli en aning större för att passa med den nya golvnivån inomhus. Där kommer det att bli bostad med källare och en övervåning med takkupa mot baksidan.

Helst hade bygglovsnä­mnden sett att byggnaden varit tillgängli­g för allmänhete­n, men konstatera­r att med ny användning som bostad kommer den i alla fall få en långsiktig användning som tar tillvara det allmänna intresset av att bevara byggnaden.

Mikael Karlsson

hoppas att arbetet ska komma igång i höst, och även om han förvånades över det plötsliga intresset för hans fastighet hade han inga problem att anpassa planerna. Det hade ändå gått tio år sedan den första tanken på att bygga om kom. Men att äga ett gammalt hus har både fördelar och nackdelar. Originalta­ket i plåt skulle behöva renoveras och på baksidan står ett gammalt pannrum i en egen liten ståtlig byggnad, dock i något slitet skick.

– Ja, det där tyckte de också om när de var här och tittade. Jag ska rusta upp det.

Vi har undrat varför ingen pratat med oss om detta tidigare. Mikael Karlsson

 ??  ??
 ??  ?? Bild: Håkan Johansson Mikael Karlsson äger fastighete­n på Halmstadvä­gen, en gammal pärla till mack. Nu vill han göra om fastighete­n till bostad.
Bild: Håkan Johansson Mikael Karlsson äger fastighete­n på Halmstadvä­gen, en gammal pärla till mack. Nu vill han göra om fastighete­n till bostad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden