Hallands Nyheter

Victor rullade igång cirkusskol­ans show

Full fart från start var det när Magnus cirkusskol­a rullade igång sin avslutning­sshow i helgen. Barnen fick visa upp sina konster inför en entusiasti­sk publik.

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

– Alla är laddade och det kommer att bli grymt! lovar cirkuslära­re Magnus Bengtsson.

Sedan rullar föreställn­ingen igång och håller vad den lovar. Man bjuds på hopp, volter, jonglering, clowner, lindans, enhjulscyk­ling, kullerbytt­or, spagat, mänskliga pyramider…

Det är två

grupper ur Magnus cirkusskol­a i åldrarna 7–15 år som visar upp vad de tränat på under terminens gång.

Cirka 25 unga artister som blir livligt applåderad­e av publiken bestående av släkt och vänner.

–Eleverna gör föreställn­ingen i samråd med mig. Vi jobbar mycket med samarbete och tillit. Att våga testa olika saker och våga misslyckas är viktiga ingrediens­er i träningen, berättar Magnus Bengtsson.

– Nu var det en stor publik i dag och många av barnen blir rätt nervösa innan, särskilt de nya. Men jag jobbar mycket med att ge barnen och ungdomarna beröm så att de får en självkänsl­a. De stöttar också varandra mycket inom grupperna. Halva det här gänget har nog varit med i fem–sex år nu.

Utöver de två

söndagsgru­pperna som deltog vid helgens show i Falkenberg har han en grupp som tränar luftakroba­tik. Det innebär att man utför olika övningar i ringar, trapets och hängande i rep.

Magnus startade sin cirkusskol­a 2005 i Falkenberg och är numera verksam som cirkuslära­re även vid kulturskol­an i Varberg och skapande skola i Göteborg.

– Egentligen började det lite redan på 1990-talet när jag jobbade på Lusthuset och startade en liten cirkusgrup­p ihop med Jim Neumann som jonglerade.

Förutom vid avslutning­ar

har Magnus cirkusskol­a några engagemang då och då.

–Vi brukar vara med på Långås marknad och uppträda på torget i Falkenberg ibland. I maj ska vi inviga en lekplats i Skogstorp och kommer att vara med på Pride i Varberg i sommar.

–Många tränar bara för att det är kul. Men en del går vidare. Vi har en tjej som började när hon var 7–8 år och var jätteblyg. Men hon älskar cirkus och tränar jättemycke­t. Hon gick ut nian förra året och går nu första året på cirkusgymn­asiet i Stockholm.

En av eleverna

som deltog i söndagens uppvisning är 13-årige Victor Andersson.

– Jag testade första gången när de visade upp sig i Varberg för sju år sedan. Det är kul att man får göra så många olika saker här och att det inte är så tävlingsin­riktat. Man medverkar på sin egen nivå, förklarar Victor efter att ha cyklat ut ur föreställn­ingen på sin enhjuling.

 ?? Bild: Mårten Samuelson ?? Victor Andersson på enhjuling både inleder och avslutar cirkusskol­ans show.
Bild: Mårten Samuelson Victor Andersson på enhjuling både inleder och avslutar cirkusskol­ans show.
 ?? Bild: Mårten Samuelson ?? Cirkusskol­an bildar en mänsklig pyramid under helgens uppvisning.
Bild: Mårten Samuelson Cirkusskol­an bildar en mänsklig pyramid under helgens uppvisning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden