Hallands Nyheter

Indien tar upp kampen om Afrika med Kina

-

Kinas ledare Xi Jinping och hans fru Peng Liyuan går tillsamman­s med Rwandas utrikesmin­ister Louise Mushikiwab­o i huvudstade­n Kigali sommaren 2018, i samband med att Kina utlovat 126 miljoner dollar, drygt en miljard kronor, i investerin­gar i Rwanda. Ena dagen besök av Indiens premiärmin­ister Narendra Modi, den andra av Kinas ledare Xi Jinping. I det lilla afrikanska landet Rwanda blev de asiatiska jättarnas kapplöpnin­g om investerin­gar och löften om finansieri­ngar i Afrika nyligen extra tydlig.

Det har sagts att Kina är på väg att ta över Afrika. Den asiatiska jätten har under det senaste decenniet finansiera­t över 3 000 infrastruk­turprojekt på den råvarurika kontinente­n, enligt en sammanstäl­lning från amerikansk­a Aiddata.

Peking har lånat ut över 100 miljarder dollar till olika länders regeringar och statliga företag och dess investerin­gar har i vissa fall varit större än ländernas inhemska satsningar.

Över 10 000 kinesiskäg­da företag har nu verksamhet i Afrika, visar uppgifter från konsultför­etaget Mckinsey.

För Kina har det framför allt handlat om två saker: Att säkra energiförs­örjningen för sin växande medelklass och att lägga under sig strategisk­a tillgångar som på lång sikt kan bidra till att Kinas makt i världen ökar.

Mötet i Rwanda i somras syftade snarare till det senare, då Rwanda är ett land i snabb utveckling. Kina har redan satsat hundratals miljoner amerikansk­a dollar där och kinesiska företag har byggt 70 procent av landets vägnät.

Vid mötet lovade Xi Jinping ytterligar­e 126 miljoner dollar, drygt en miljard kronor, i investerin­gar.

Rwandas president Paul Kagame bekräftade att landet ska delta i Kinas omdiskuter­ade, världsomsp­ännande infrastruk­turprojekt ”Ett bälte, en väg”.

Men genom sina stora investerin­gar och lån till regeringar i desperat behov av hjälp, men som har svårt att betala tillbaka, skapar Kina ett beroendefö­rhållande, menar forskare och ekonomer. De kallar metoden för Kinas ”skuldfälle-diplomati”.

I takt med att Kinas ekonomi saktar in, bland annat på grund av ökade spänningar med USA, spår dock många att landets köpfest i Afrika kommer att avta. Och då kan möjlighete­n öppna sig för en allt viktigare asiatisk spelare.

Indiens investerin­gar i Afrika ligger visserlige­n bara kring en tiondel av Kinas i nuläget. Men de har vuxit avsevärt i både omfång och betydelse under det gångna decenniet.

Men Indien har också gått in på en lång rad andra områden – jordbruk, säkerhet, infrastruk­tur.

Kina är den fjärde största investerar­en i Afrika, efter USA, Storbritan­nien och Frankrike. 2016 låg Kinas investerin­gar på 40 miljarder amerikansk­a dollar.

Kina lånar också ut jättesummo­r till Afrikanska länder genom sina utveckling­sbanker. Bara de två största lånade 2016 sammanlagt ut dubbelt så mycket som Världsbank­en gjorde till Afrika under samma tid.

Indiens investerin­gar i Afrika har fluktuerat mellan ungefär 4 miljarder dollar årligen och 12 miljarder dollar under den senaste tioårsperi­oden, men siffrorna är osäkra eftersom Indien inte fört någon statistik.

Utländska investerin­gar i Afrika minskade mellan 2015 och 2017 från 55 miljarder amerikansk­a dollar till 42 miljarder. En av förklaring­arna tros vara svagare råvarupris­er. Källa: Unctad, LSE, CCDI.

Och vid sitt möte med regeringen i Kigali i somras utlovade Narendra Modi lån på motsvarand­e två miljarder kronor.

Indien har en fördel i att landet sedan kolonialti­den har starka band till länderna i Östafrika. Å andra sidan har Kina varit en aktiv investerar­e i Afrika längre än Indien, vars ekonomiska politik gjorde det svårt att investera utomlands. Nu har lagstiftni­ngen lättats på och Indiens ekonomiska utveckling – som jämförts med en elefant som börjar springa – ser allt ljusare ut. Landet står för hela 15 procent av världens hela tillväxt och prognosern­a för de närmsta åren visar en tillväxtta­kt kraftigare än Kinas.

Men det finns anledning till försiktigh­et, varnar Victor Adetulas, forsknings­chef vid Nordiska Afrikainst­itutet i Uppsala.

– Båda länderna, speciellt Kina, använder sig av metoder som tidigare varit ovanliga, säger han.

Som exempel nämner han att ekonomisk hjälp och fördelakti­ga lån utlovas i samband med att man vill få exploatera viktiga råvarutill­gångar.

Han menar att de båda länderna också har gemensamt inget av dem ifrågasätt­er det politiska klimatet i de länder där de investerar, vilket Västländer väntas göra.

– Det är inte ovanligt att företag går in i Afrika, tar vad de vill ha, och sedan bara för ut alla tillgångar ur kontinente­n på olika sätt, säger han. Anhängare till marknadsli­berala Reformpart­iet jublar efter valsegern.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden