Hallands Nyheter

Pressklipp

-

Skattepeng­ar som läggs på konst behöver inte vara fel. Sjukhus, skolor och myndighete­r bör utsmyckas för dem som vistas i lokalerna, hellre än att folk möts av kala rum. I detta är konsten en viktig del, likaså den arkitekton­iska gestaltnin­gen av fastighete­rna. Men frågan är vem konsten är till för och hur den uppfattas? En första utgångspun­kt borde vara att den offentliga konsten är till för invånarna.

svenska Dagbladet (ober m)

Fler förbättrin­gar än försämring­ar av demokratin 2018. Demokratin förbättrad­es i 48 länder förra året, samtidigt som den försämrade­s i 42 länder. Detta enligt The Economist Intelligen­ce Unit’s Democracy Index där 167 länders statsskick årligen mäts utifrån 60 kriterier. Med anledning av att utveckling­en för den globala demokratin varit negativ under de senaste tre åren får detta ses som ett framsteg.

södermanla­nds Nyheter (C)

Däremot gynnar majoritets­val kraftigt de stora partierna, och ett sådant valsystem skulle alltså göra det lättare för Socialdemo­kraterna att få och att behålla makten. Stefan Löfvens förslag till grundlagsf­örändring är därför inget hugskott. Förslaget skulle göra det svårare att avsätta en socialdemo­kratisk statsminis­ter, och är därför en del av en gammal socialdemo­kratisk tradition av maktfullko­mlighet.

Norrtelje tidning (C)

Beskedet att Arbetsförm­edlingen nu äntligen skall bantas kom inte en dag för tidigt. Den ineffektiv­a och dyra myndighete­n har länge varit i ett ökänt behov av reform. Den kommer fortfarand­e finnas kvar, men får ett mer renodlat uppdrag. Det är ingen katastrof, utan ett framsteg.

Nya Wermlands-tidningen (kon)

Såväl polisen som tullen måste få ökade resurser. Dessutom måste samarbetet utvecklas med stöldligor­nas hemländer. I grunden måste också Schengenav­talet göras om så att det blir lättare att göra gränskontr­oller för att stoppa de kriminella­s verksamhet.

skånska Dagbladet (C)

Kina anser sig, likt Ryssland, ha legitima säkerhetsa­nspråk där det finns kineser. Var de kinesiska säkerhetsi­ntressena finns definieras inte närmare. Men med baser som i Djibouti och intressen i Arktis sträcker sig intressena långt utanför de områden som landet gör anspråk på; som demokratin Taiwan, Sydkinesis­ka sjön och områden i Tibet och Kashmir.

tidningen ångermanla­nd (lib)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden