Hallands Nyheter

Felanvisad plats är ett hårt slag mot cykelklubb

- Mårten Samuelson 010-471 52 74

Mtb-banan på Slätten går över två forntida gravar. Falkenberg­s Cykelklubb kommer nu att få ändra slingan och återställa de två fornminnen som berörs.

I slutet av förra året upptäckte länsstyrel­sen att delar av mountainbi­kebanan dragits felaktigt över gravar. Antikvarie Lena Berglund var ute på tillsyn i ett annat ärende alldeles intill när hon och en kollega passade på att kolla det nu aktuella gravfältet.

– Då upptäckte vi att cykelklubb­en har grusat för en Mtb-bana över en av gravarna. Egentligen ska vi polisanmäl­a det då det bryter mot naturminne­slagen. Men jag kontaktade kommunen och det visade sig att klubben har haft tillstånd att köra där i 25 år, berättar Lena Berglund.

– Uppenbarli­gen har klubben blivit anvisad var de får köra utan att veta att de kört på gravar. Det är kommunens ansvar att ha koll på det, men det missas ibland.

Antikvarie­n har haft en träff med tre kommuntjän­stemän på plats. Fornminnen­a är cirka 4 000 år gamla och det konstatera­des att Mtb-banan går över två av totalt sju gravar i området.

– Vi ser ganska allvarligt på det här. Men vi valde att förklara vad det är och hur det kan åtgärdas i stället för att polisanmäl­a då klubben gjort detta i någon sorts ovetskap. Det har suttit en skylt om fornminne där för länge sedan som tyvärr blivit förstörd. Nu får man sätta upp en ny skylt, säger Lena Berglund.

– Folk får gärna gå och vara i området och det är inte förbjudet att vara på gravarna. Men vi vill inte att man anvisar en hel hord cyklister att köra över dem.

Till saken hör att kommunens egen elljusslin­ga också går igenom gravfältet.

– Skillnaden där är att den inte går över några gravar, Vi hade ju gärna sett att den gått utanför gravfältet, men den har tydligen också legat där i minst 25 år.

Lena Berglund konstatera­r att sådana här missar är ganska vanliga.

– Det finns 20 000 fornminnen i länet och det händer till och med att man glömmer att kolla upp var de finns när det görs detaljplan­er.

För Falkenberg­s Cykelklubb blir det en hel del extrajobb. I samråd med länsstyrel­sen och kommunen ska man nu se över vilka åtgärder som behöver göras på den 4,5 kilometer långa banan.

– Vi känner att vi har gjort det som kan begäras av oss och tycker att kommunen borde hjälpa till med återställa­ndet eftersom de anvisat oss platsen. Men de vill att vi ska återställa allt själva och det får vi väl göra framåt vårkan- ten, suckar Per-ola Lindén i cykelklubb­en.

Han var med om att dra den ursprungli­ga banan för 25 år sedan. På senare år har den gjorts i ordning med bärlag för att få ett ännu bättre underlag.

När klubben började satsa på banan ordentligt ökade intresset markant bland barn och ungdomar i åldrarna 5–16 år. Det var så stort att alla inte fick plats då ledarna inte räckte till.

Man kunde max ta emot 80 deltagare som delades upp i fyra grupper med 20 cyklister i varje. Resten fick helt enkelt ställa sig i kö.

Nu kanske man tvingas lägga om flera hundra meter av den populära slingan så att den hamnar utanför gravfältet.

Ytterligar­e extrajobb för klubbmedle­mmarna och det är inte helt enkelt att ändra banans dragning. Man vill helst undvika att köra på eller korsa elljusslin­gan i onödan och riskera att störa dem som använder den. Redan nu korsas deras vägar på två ställen.

– Jag ifrågasatt­e varför man får ha en löparsling­a rakt igenom gravfältet om inte vi får vara där. Men den går mellan gravarna och har tydligen funnits mycket längre så att det har blivit preskriber­at.

– Visst är det ett hårt slag mot klubben. Vi vill ju köra i skogen och hade allt på papper att vi fick vara här. Vår tanke är att vara en cykeldesti­nation och även få folk utifrån att cykla här, säger Per-ola Lindén.

Visst är det ett hårt slag mot klubben Per-ola Lindén Falkenberg­s Cykelklub

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Per-ola Lindén och övriga i falkenberg­s Cykelklubb får inte längre cykla på delar av Mtb-banan. att det fanns gravhögar i området blev man inte upplysta om när kommunen anvisade var de fick köra.
Bild: Ola Folkesson Per-ola Lindén och övriga i falkenberg­s Cykelklubb får inte längre cykla på delar av Mtb-banan. att det fanns gravhögar i området blev man inte upplysta om när kommunen anvisade var de fick köra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden