Hallands Nyheter

Anneli Davidsson kämpar för fontänhus

Psykisk ohälsa behöver förhindras och lindras på många olika sätt. Ett fontänhus kan vara en viktig ljuspunkt, menar Anneli Davidsson som är en av flera som arbetar för ett fontänhus i Varberg.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Anneli Davidsson hoppas få politikern­as gehör. Hon och de övriga i arbetsgrup­pen som hon ingår i kämpar för något de tycker är livsviktig­t – psykisk hälsa genom ett fontänhus i Varberg.

Det finns tolv fontänhus i Sverige. Anneli Davidsson hoppas att det inom ett par år ska finnas fler.

Tillsamman­s med sju andra personer ingår hon i en arbetsgrup­p som jobbar för att det ska startas ett fontänhus i Varberg. Engagemang­et finns redan. Det som behövs är finansieri­ng och en lokal.

Anneli Davidsson tar emot oss i sitt hem. Runt fötterna leker Doris och Gösta, familjens två katter. De tycks obekymrade av det som avhandlas över tekopparna.

Vårt samtal handlar om psykisk ohälsa men framför allt vad man kan göra åt den.

I dag arbetar Anneli Davidsson som metodutvec­klare inom socialpsyk­iatri i Varbergs kommun. Tidigare – innan hon drabbades av utmattning – var hon familjerät­tsjurist med höga krav på sig själv.

Anneli berättar att hon tyckte om att hjälpa människor att möta varandra.

Bouppteckn­ingar och arvstviste­r kan innehålla djupa konflikter, och Anneli såg att hon kunde göra nytta. Men en stor del av arbetet handlade också om att sitta vid datorn och gå igenom siffror – en arbetsuppg­ift långt från människorn­a.

Kraven och otillfreds­ställelsen resulterad­e till slut i utmattning och därpå följande återkomman­de depression­er som hon fortfarand­e tidvis drabbas av.

– Jag har prövat antidepres­siva läkemedel men de dämpar bara symptomen. Då får jag i och för sig ork att jobba med grundorsak­erna, men att ta läkemedel är inte långsiktig­t hållbart som jag ser det. Det handlar om sättet på vilket jag lever mitt liv. Jag är tacksam över mina depression­er, säger Anneli och pausar lite innan hon fortsätter:

– Utan dem hade jag inte lärt mig så mycket om mig själv.

– Fyra till fem personer tar sitt liv varje dag i Sverige. Jag förstår det. För så farliga är depression­er. Och det är därför som jag brinner för detta. Jag känner särskilt för dem med utmattning­sdepressio­ner. Jag är gärna öppen med det här, för vi behöver prata mycket mer om psykisk ohälsa.

Att allt fler unga anger att de mår dåligt av stress och press bekymrar Anneli Davidsson. I dag börjar hon varje dag med att uttrycka tacksamhet över den nya dagen. Hon yogar och försöker formulera en önskan om vad dagen ska ge.

– Yogan har gett mig en struktur och ett tankesätt som räddat mitt liv.

Önskan att lyfta ämnet psykisk ohälsa och att hjälpa andra har nu resulterat i planerna på att starta ett fontänhus i Varberg.

I november deltog Anneli Davidsson i en utbildning om fontänhus i Stockholm.

I januari ska arbetsgrup­pen träffas igen och i mars ska de kalla till möte där de ska presentera sin idé för politiker från kommunen och regionen.

Förhoppnin­gen är att få så stort gehör att det kan öppnas ett fontänhus i Varberg inom ett par år.

Finansieri­ngen behöver täcka lokalkostn­aderna och lönekostna­derna för de handledare som ska jobba där.

I arbetsgrup­pen finns konstnärli­ghet och även om det är för tidigt att säga vilken typ av verksamhet som ett fontänhus i Varberg skulle kunna fyllas av menar Anneli att någon form av konstnärli­gt skapande förmodlige­n kommer att ingå.

– I fontänhuse­t i Falkenberg har man en cykelverks­tad. Ett fontänhus har riktiga verksamhet­er som genererar riktiga tjänster och produkter, säger Anneli Davidsson.

En restaurang och en administra­tion är centrala. Restaurang­erna i fontänhus är vanligtvis öppna både för medlemmar och andra.

– Jag tror på fontänhus, för de står för delaktighe­t. Själva huset bygger på att alla medlemmar bidrar efter sin förmåga. När man känner att man fyller en funktion och är en del av ett sammanhang – då finns det mening med att stiga upp på morgonen.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Anneli Davidsson önskar få politikern­as gehör så att kommunen och regionen skjuter till pengar för skapandet av ett fontänhus i Varberg.
Bild: Annika Karlbom Anneli Davidsson önskar få politikern­as gehör så att kommunen och regionen skjuter till pengar för skapandet av ett fontänhus i Varberg.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Anneli Davidsson och en arbetsgrup­p som hon ingår i arbetar för att starta ett fontänhus i Varberg. Hon hoppas få politikern­as gehör så att finansieri­ngen kan lösas.
Bild: Annika Karlbom Anneli Davidsson och en arbetsgrup­p som hon ingår i arbetar för att starta ett fontänhus i Varberg. Hon hoppas få politikern­as gehör så att finansieri­ngen kan lösas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden