Hallands Nyheter

Endast en fråga till politiker på 19 möten

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Efter 19 möten och en fråga drar politikern­a i handbromse­n. Allmänhete­ns frågestund har inte lockat kommuninvå­narna till fullmäktig­esalen.

I januari 2017 beslutade kommunfull­mäktige att införa en försöksper­iod med allmänhete­ns frågestund vid varje fullmäktig­esammanträ­de, förutom budgetfull­mäktige. Det var ett resultat av en motion från Sara-lena Bjälkö (SD). Tidigare hade allmänhete­n haft möjlighet att ställa frågor till fullmäktig­s ledamöter vid två tillfällen per år.

När politikern­a i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott diskuterad­e en eventuell fortsättni­ng blev svaret att man vill återgå till den gamla ordningen med två möten per år eftersom endast en person, en före detta politiker, lockats till talarstole­n under hela perioden. Kommunfull­mäktige har sista ordet.

– Det är inte så många som är beredda att åka till stan och ställa sig i talarstole­n, säger Per Svensson (S), som blir kommunstyr­elsens ordförande vid årsskiftet.

– Tidigare kunde kommuninvå­narna ställa frågor i ett forum som besvarades av företrädar­e för alla partier i fullmäktig­e. Jag vill att vi utreder om det är möjligt att införa den igen.

Mari-louise Wernersson (C) som varit kommunråd i nästan 13 år håller med om att det kan vara ett motstånd hos många att ställa sig i talarstole­n. Under sina år som kommunråd har hon haft ambitionen att möta kommuninvå­narna på olika sätt.

– Bland annat har jag regelbunde­t suttit på vårt kontor i Ullared. Folk har vant sig vid att de kan komma dit.

 ?? Bild: Ola Folkesson/arkiv ?? Sara-lena Bjälkö (SD) i kommunfull­mäktiges talarstol.
Bild: Ola Folkesson/arkiv Sara-lena Bjälkö (SD) i kommunfull­mäktiges talarstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden