Hallands Nyheter

Eva Bofride: Alliansen då och nu

- EVA BOFRIDE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

När Alliansen bildades inför valet 2006 var det en allians helt annorlunda än den vi nu ser falla sönder efter valet 2018. ”Nu har vi bundit oss vid masten och vi har höga ambitioner” sa Lars Leijonborg, dåvarande Folkpartie­t till Aftonblade­t i augusti 2004 då partiledar­na kallade till presskonfe­rens vid det vid det här laget historiska mötet hemma hos Maud Olofsson (C) i Högfors.syftet var som lika bekant att bryta det socialdemo­kratiska maktinneha­vet. Något som inte kunde ske utan ett starkt och enat borgerligt alternativ.

”Socialdemo­kraterna har växt ihop med staten” konstatera­de Göran Hägglund (KD) i samma Aftonblade­t-artikel. ”Då är det lätt att ta sig friheter och därför finns det ett egenvärde i ett maktskifte”. Så blev det också, Alliansen styrde Sverige mellan 2006 och 2014, och visade att den tidigare borgerliga splittring­en gick att hantera. ”Alla ska bidra, alla ska få” var mottot för förhandlin­garna i de frågor där man inte var överens. En hög men fungerande ambition.

Socialdemo­kraterna syn på sin egen relation till makten har inte genomgått samma förnyelse. En av de största låsningarn­a i svensk politik i dag är Socialdemo­kraternas syn på sig själva som solen som allt kretsar kring. En något sliten men talande beskrivnin­g av partiet.

Veckorna efter jul kommer att bli avgörande för om Socialdemo­kraterna är beredda att ta steget från ord till handling i strävan efter blockövers­kridande överenskom­melser. Eller partiövers­kridande kanske är en bättre benämning. För finns ens ett borgerligt block längre?de fyra allianspar­tier som aldrig badade i den där omtalade badtunnan i Högfors var fyra helt andra partier än de som i dag försöker upprätthål­la bilden av samhörighe­t.

”It´s complicate­d” som man kan beskriva sitt civilstånd på Facebook.

Centerpart­iet genomgick sitt stålbad när det nya idéprogram­met skulle slås fast. Åren 2011-2013 blåste det hårt, både inom och utom partiet. I slutänden kom Centerpart­iet ut som stärkt och samlat. Kanske var det helt nödvändigt att skaka om partiet ordentligt för att rista fram partiets kärna och ideologisk­a grund utifrån dagens situation? Hur som helst blev resultatet ett stärkt parti. Folkpartie­t har bytt namn och partiledar­e sedan 2006 men försöken till en uppgraderi­ng av partiet, inte minst genom Birgitta Ohlssons utmaning som partiledar­e, har hittills blåsts av. Förväntnin­garna inom partiet på förnyelse har dock inte försvunnit. Kristdemok­raterna under Göran Hägglunds ledning jämfört med dagens kristdemok­ratiska parti lett av Ebba Busch Thor är kanske inte ett helt nytt parti, men med en helt annan ton och framtoning.

Moderatern­a är kanske det parti som genomgått den största politiska förändring­en. Fredrik Reinfeldts närmande till mittenfåra­n på den borgerliga sidan, snuddande nära Socialdemo­kraternas gräns, ledde till fler röster men kanske till priset av partiets kärna? Skillnaden till dagens moderata kommunalrå­d i Vellinge som överlyckli­g kommentera­de det tiggeriför­bud kommunen äntligen lyckats driva igenom är monumental.

”It’s complicate­d

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden