Hallands Nyheter

Tobbe är klar för ”Man på prov”

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Snart kommer Tobias Persson hem till Halland med en humorshow byggd på egna erfarenhet­er av provrörsbe­fruktninga­r. – Jag hade alarm i mobilen av typen ”Torsdag klockan elva, samlag hemma”, säger Tobbe.

”Man på prov” är Tobias tredje stora soloshow i Sverige efter ”Kränkt var det här” (2014) och ”Du måste skämta” (2016).

– Många tänker nog att de ska träffa någon, få barn och bo på ett visst sätt, men livet tar andra svängar. När vi försökte så fäste gick det inte, så vi undersökte oss och fick börja med IVF (provrörsbe­fruktning). Det är en jätteproce­ss som tar all psykisk och fysisk kraft och alla sparpengar du har, berättar ex-hallänning­en när vi ses i Stockholm.

TOBIAS PERSSON och hans fru Mia orkade inte berätta för någon om sina Ivf-försök

– Vi höll tyst i några år och det blev ännu jobbigare. Först när man kommer över det märkliga i allt, så kan man se på det med glimten i ögat. Vi hade som tur var svart humor båda två, säger Tobias, som såg det absurda i situatione­rna, men inte trodde att han skulle använda det på scen.

En gång fick han leverera ett prov med svärmor i rummet bredvid.

– Det är varken lätt eller roligt, men jag tror inte hon förstod varför jag var där. Vi skulle till kliniken och hon ville åka med för att mingla och träffa läkarna… Är din standup mer personlig nu?

– Ja, och jag tror att alla artister som har en utveckling­skurva går mot att bli mer personliga. Man måste inte vara mer allvarlig, men man öppnar sig mer. I ”Man på prov” berättar jag om våra tio Ivf-försök på fyra år och det var en berg och dal-bana där vi mådde skit ibland. Känns det annorlunda för dig att skämta om det?

– Ja, det tar mer på mig efteråt. Rachel Molin har bearbetat manuset och regisserat, och varit suverän på att knuffa mig framåt. Hon sa att jag behöver ladda på ett annat sätt, att se på en bild av mina barn och veta att det är det jag ska berätta om, i stället för att bara försöka vara rolig. Det får inte kännas som ännu en kväll på en vanlig ståuppklub­b.

REDAN 2014 GJORDE Tobias en liknande föreställn­ing på engelska, ”One thing led to a mother”, den tredje av hans fem shower på Fringe-festivalen i Edinburgh.

– Den var inte lika utvecklad och eftersom den var på ett annat språk var det som ett skydd och inte lika personligt. Jag tänkte på den när någon undrade varför jag inte berättar om mina Ivf-erfarenhet­er nu när det är så vanligt att kämpa med det, säger han och fortsätter:

– Jag har nog mer i mig än jag tror, stories som jag har babblat om på middagar och saker jag har sagt på scen redan. Kanske blir detta ett avslut, lite ”vad var det som hände?”.

Hur gick det då? Jo, som för många par som lyckas med en Ivfbefrukt­ning fick Mia och Tobbe tvillingar, två döttrar 2009.

BARNEN FÖRSTÅR nu att pappa är komiker, men märker också hur stor plats musiken tar i hans liv.

– Ja, musiken är fortfarand­e viktigast. Komiken kom senare, i tonåren, när jag hittade Monty Python och Galenskapa­rna. Hela mitt liv har jag velat vara med i en humorgrupp och jag väntar fortfarand­e. Men det är kul med standup också.

 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON/ARKIV ?? MUSIKALISK. Ståuppkomi­kern Tobias Persson spelar även piano, gitarr, ukulele, sjunger och gör egna låtar.
Bild: MARTIN ERLANDSSON/ARKIV MUSIKALISK. Ståuppkomi­kern Tobias Persson spelar även piano, gitarr, ukulele, sjunger och gör egna låtar.
 ?? Bild: ROBERT ELDRIM ?? TVÅ BARN. Tobias Persson och hans fru Mia fick tvillingdö­ttrar 2009.
Bild: ROBERT ELDRIM TVÅ BARN. Tobias Persson och hans fru Mia fick tvillingdö­ttrar 2009.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden