Hallands Nyheter

Björklund lär behöva en ny skjorta att kavla upp armarna på. Osäkerhete­n kommer att bestå långt efter valdagen.

VALVINNARE? Nu är det de goda förhandlar­nas stund kommen. Väljarna får vänta på slutbesked.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 10/9. Den feta damen sjunger inte än. Själva valet har, precis som många befarade, bara varit en enda lång uppladdnin­g för den verkliga valopera-finalen. Och den kan bli en utdragen historia. Förutsatt att alla övriga partier menar allvar med sina försäkring­ar att hålla Sverigedem­okraterna på distans så kommer det att krävas ett enormt förhandlin­gsarbete för att sy ihop fungerande lösningar på alla nivåer.

FÖRHANDLAR­NA FRÅN RESPEKTIVE parti står dock, tack vare föraningar, förmodlige­n mer beredda i år än de var efter valet 2014. Men det kan ändå ta veckor, precis som förra gången, innan varbergare och falkenberg­are vet hur resultatet ser ut.

När HN går i tryck är siffrorna på lokal nivå inte färdigräkn­ade. Men om tendensern­a från riket står sig kommer Sverigedem­okraterna att göra ett oförtjänt bra val även i Halland. Oförtjänt för att partiet inte bara har skakats av återkomman­de skandaler utan också fallit samman gång på gång internt.

– Vi har ett bra förtroende från väljare och medborgare i Falkenberg, konstatera­r Sara-lena Bjälkö, sturskt när HN besöker valvakan.

MEN ÄR EN röst på SD verkligen en förtroende­gest? Handlar inte en röst på partiet i mångt och mycket snarare om att demonstrer­a missnöje? Och är missnöjet – och känslan av att vara ignorerad – tillräckli­gt påtaglig kan det uppenbarli­gen få folk att blunda för att det alternativ de väljer är fullt av företrädar­e som inte ens partikamra­terna kan hålla i handen när det blåser. Uteslutnin­garna har ju rullat på fram till valdagen.

Störst tycks missnöjet vara bland Lo-väljare och i kommundela­rna längst från centrum. Samma typ av röstmönste­r som visade sig när de allra första rösterna strömmade in från lilla Hyppeln i Öckerö kommun – visade sig i distrikt som Gällared/ Ullared och Karl Gustav/grimmered i förra valet.

CENTERPART­IET, SOM PRECIS som väntat är en av vinnarna i det här valet, har under valrörelse­n pratat mycket om vikten av att stoppa den pågående klyvningen av landet. Även i Varberg och Falkenberg har Centerpart­iet gång på gång satt kommundela­rna öster om E 6 i fokus. Halländska kommuner kan, liksom regionen, förefalla väl sammanhåll­na. Men konflikten stad och inland bubblar under ytan. Den måste hanteras. Det visade inte minst mandatperi­odens infekterad­e strid om byskolorna.

– Det var sämre än jag tänkt mig, men jag hoppas att det lyfter under kvällen när storstadsr­egionerna räknas, sade MP:S Markus Jöngren apropå vallokalsu­ndersöknin­gen.

Att lyftet uteblev för Miljöparti­et, men kom med besked för Kristdemok­raterna, blev en överraskni­ng i slutspurte­n för de flesta. Att den extrema sommaren skulle bli en väckarkloc­ka och ett lyft för landets båda gröna partier var det många som trodde. Istället för att en ödesfråga för mänsklighe­ten skulle göra rejält avtryck, blev det en tuff debattstil från en smart retoriker som gav resultat.

Att Stefan Löfvens återhållna, lite surmulna, debattstil inte gått hem är dock inte förvånande. Partiet gör ett historisk dåligt val.

Det är alltså läge för en haverikomm­ission. Det gäller för övrigt även för Moderatern­a som gått vilse och tappar rejält, trots partiledar­byte.

 ??  ??
 ?? Bild: TT /GP ??
Bild: TT /GP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden