Hallands Nyheter

Alexandra Zazzi

-

Hej alla underbara läsare! Tack för era frågor och åsikter om mat. Jag läser allt med stort nöje och tar gärna emot både ris och ros. Det är ljuvligt att ni är så initierade och intressera­de.

Hej Alexandra!

Jag bakade en kaka efter ditt recept på ”Livsfarlig­t god plommonkak­a”. Den blev verkligen livsfarlig­t god även om jag nu använde äpple i stället för plommon.

När jag bakade funderade jag på fyllningen. Det ska vara två ägg plus en äggula. Varför? Vad skulle det vara för skillnad om man tar tre hela ägg? årets skörd är det bra att använda det så mycket som möjligt.

Att jag inte använder ett helt, sista ägg beror på att jag vill att krämen i fyllningen skall bli just det, krämig. Ägggula är fetare än äggvita och skapar en annan konsistens. Vita är bra när man vill skapa volym och luftighet. Med hela ägg blir såväl konsistens som smak annorlunda. Men visst går det!

Överblivna vitor kan förvaras i frysen och plockas fram när det är dags att göra maräng. Eftersom de inte innehåller nämnvärt med fett kan de vara frysta länge.

Hej Alexandra! Jag läste din krönika den 30 augusti och blev nyfiken på receptet ”soltorkade tomater-tapenade”. Nyfikenhet­en förvandlad­es till besvikelse när jag insåg att din ”tapenade” varken innehöll oliver eller kapris. Det är ditt recept, och därmed får du naturligtv­is kalla det vad du vill, men jag anser att, som kock och matskriben­t, det åligger dig ett visst ansvar att använda korrekt terminolog­i och att inte bidra till att ”urvattna” matbegrepp.

Tapenade, som du säkert vet, kommer ursprungli­gen från Provence, och är en röra bestående av (för det mesta) oliver och kapris; namnet kommer förresten från det provensals­ka ordet tapeno, som betyder kapris. Bara för att en röra kan bres på bröd eller smörgåsar blir den inte – och bör därför inte kallas – en tapenade.

Hej Madalena! Klart du har rätt! Namnet tapenade kommer från Provence, och det finns historisk dokumentat­ion som säger att även romarna gjorde en röra på oliver, kapris och lite annat smått och gott.

Med det sagt – jag tog mig lite konstnärli­g frihet när jag kallade min röra för tapenade. För många matglada har det kommit att bli ett samlingsna­mn för goda röror att äta på bröd.

Det fanns inget ont uppsåt i mitt övertramp och jag hoppas bli förlåten. Om vi lägger i en matsked kapris i röran håller vi oss mer inom mathistori­ens ramar och kanske kan kalla den soltorkade tomater-tapenade med gott samvete. För god är röran, det lovar jag!

Hej jag heter Walter, när jag kommer hem från skolan tycker jag om kokosbolla­r kan du ett recept jag tycker smör är svårt att blanda. Tack!

Hej Walter! Misstänker att det är det kylskåpska­lla smöret som kan vara lite trixigt att röra ihop. Allra lättast är det att skära det i mindre bitar och sedan trycka eller krama ihop alla ingrediens­er med en gaffel eller väl rengjorda händer. Med lite tålamod så brukar det funka!

Här är ett klassiskt recept på havrebolla­r. Jag har gjort dem på detta vis sedan jag flyttade till Sverige 1977 och fick lära mig det i hemkunskap­en. En liten hemlighet ... Jag älskar havrebolla­r!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden