Hallands Nyheter

Ausenius levde ett händelseri­kt liv

- LENNART HILDINGSSO­N

Sven Ausenius (1617–1678) var en bondson från Ås i Jönköpings län, vars liv skulle kunna ge innehåll i en romanberät­telse eller en äventyrsfi­lm.

Han var 29 år innan han började studera till präst och tycks innan dess har rest runt i Europa och lärt sig behärska en mängd språk, grekiska bland annat.

Innan sin prästvigni­ng hann Sven Ausenius med ytterligar­e en europaresa som förde honom till Rom. Där kom han i kontakt med den abdikerade svenska drottninge­n Kristina. Han avböjde hennes uppmaning att konvertera till katolicism­en, trots att hon lockade honom med en kardinalst­itel.

SOM NYBLIVEN PRÄST var han först anställd som predikant hos riksrådet Ture Sparre men blev snart därefter språklekto­r vid Växjö gymnasium, innan han 1665 blev kyrkoherde i Torup.

Där och i Halland fortsatte han göra avtryck, bland annat 1676 genom att spionera på danskarna inför slaget vid Fyllebro; det dansksvens­ka så kallade Skånska kriget pågick och Halland var svenskt sedan ett par decennier tillbaka.

Spioneriet gick till på det sättet, enligt sägnen, att Ausenius helt öppet tog sig in i det danska härlägret och tilltalade härofficer­arna – för att dölja att han var svensk – på franska och engelska. När han lämnat lägret rapportera­de han om danskarnas numerär och övriga iakttagels­er för den svenska sidan.

Vid denna tid hade han vid sidan om prästgärni­ngen i Torup blivit prost över Halmstads kontrakt och hade också, dock utan framgång, kandiderat i ett biskopsval.

FÖRUTOM MÅLNINGEN i kyrkan, på sig själv och sin familj, har Ausenius efterlämna­t ytterligar­e ett minnesmärk­e i Torup. I en backe intill den gamla prästgårds­fastighete­n är från hans tid rest en minnessten med inhuggen text, om sonen Erik som drunknade i en vattenfyll­d grop alldeles i närheten.

Hembygdsfö­reningen har märkt ut vägen till stenen och satt upp en skylt med text som berättar om olyckshänd­elsen.

Övriga barn växte upp och blev, enligt gravstenst­exten inifrån Torups rivna tidigare kyrka, ”genom dygder berömda”.

Sven Ausenius blev bland annat morfar till den svenske författare­n Olof Dahlin, som föddes i Vinberg utanför Falkenberg.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? SÖRJD. Sonen Erik fick samma förnamn som Ausenius far, bonden i Ås. När pojken dog reste prästen en minnessten över honom som står kvar i Torup.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N SÖRJD. Sonen Erik fick samma förnamn som Ausenius far, bonden i Ås. När pojken dog reste prästen en minnessten över honom som står kvar i Torup.
 ??  ?? SVEN AUSENIUS. Präst, språkbegåv­ad, spion och resenär. Detalj från målning i Torups kyrka.
SVEN AUSENIUS. Präst, språkbegåv­ad, spion och resenär. Detalj från målning i Torups kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden