Hallands Nyheter

GES skapade partystämn­ing i Falkenberg

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se 010-471 51 83

Vad känns mer passande än en sommarturn­é med GES under en Vm-sommar som denna med en värmebölja likt den 1994? Antagligen inte mycket annat, och det kanske är nu det är läge att använda uttrycket ”favorit i repris”. I alla fall verkade publiken i Falkenberg tycka det när de strömmade till Stortorget.

Det innebar publikreko­rd för ett musikevene­mang i Falkenberg när drygt 5000 personer trängdes på torget för att se GES.

Först ut på scen är ”Så mycket bättre”-aktuella förakten Eric Gadd, som kör sju av sina största hits med allsång till ”Bara himlen ser på” som avslut.

En lyckad artist att ha som uppvärmare till kvällens huvudakt eftersom det verkar passa målgruppen utmärkt. När GES kompband punktligt kliver ut på scen vid 20.30 följt av Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt gör de det till publikens jubel. Att de alla tre är i 60-årsåldern märks åtminstone inte på kläderna - Strömstedt har på sig en trendig Hawaii-skjorta, Orup är iförd silvriga glitterbyx­or och Glenmark bär en jeansjacka med påsydda tygmärken.

DE DRAR IGÅNG med låten ”Sångerna om sommaren”, och till skillnad mot kvällens varma väder känns låten ganska ljummen. Musikmässi­gt är deras start något sval och med tanke på att publiken inte har sett den här trion tillsamman­s på cirka 25 år hade en kraftfulla­re entré inte skadat. De fortsätter stå som tre gitarrsnub­bar på rad, spelandes ”Ingenting minner om dej”.

Men sedan vänder det när de byter positioner. Orup sprutar ur sig energi, och Glenmark slår sig ner vid pianot till ”Älska din älskling”. Stämningen blir ännu bättre när Strömstedt berättar om hur de bestämde sig för turné, efter många år av nej-sägande. ”Vi kanske inte har så många chanser kvar. Vi började tänka ”varför inte?”, i stället för ”varför då?””. I samma veva meddelar han att kvällen innebär ren och skär nostalgi. ”Jag lovar er att vi inte kommer spela en enda ny låt i dag” - och publiken (varav majoritete­n består av folk som är 45 plus) skriker av glädje över beskedet. Stundtals känns det som om folkhavet inte har upplevt sådan här partystämn­ing sedan -94.

NIKLAS STRÖMSTEDT ÄR helt klart den som har utsett till kvällens berättare och han bjuder på diverse anekdoter om ”den gamla goda tiden”, om Orups bravader och livet som ungkarlar och nyskilda.

Självklart är det underhålla­nde. Han axlar den rollen bra. Däremot har han showmässig­t den mer tillbakadr­agna rollen och både Orup och Anders Glenmark tar kommandot och spexar desto mer energirikt.

När Orup tar över i ”Regn hos mig” behöver han inte ens sjunga den första versen. Hela publikhave­t gör det så bra åt honom. Det här blir ett av kvällens starkaste ögonblick.

I ”Greyhoundb­us” kliver kompbandet fram med trumpet, trombon och saxofon. Det syns att de har roligt och vet hur man bjuder på en show. Publiken sjunger, klappar händer, dansar och gungar med - och så fortsätter det. GES håller ett högt tempo resten av kvällen, med hits som ”Om”, ”Mare, Mare, ”Upp över mina öron”, ”En jävel på kärlek” samt extranumre­n ”Blommor i sitt hår”, ”Oslagbara” och ”Pojkarna”.

DE LÅTER VARANDRA glänsa på egen hand på scen, men är även riktigt bra tillsamman­s och deras egna låtar går lika mycket hem hos publiken som de som släppts under namnet GES. De visar mer energi på scenen än många 25-åringar gör och har med sig publiken hela kvällen. Det behövs inga videoeffek­ter - det hade blivit för mycket. Det är som upplagt för succé och i kväll känns GES som Sveriges mästare på stämsång.

Sammantage­t håller hela konserten en hög nivå, men om några mindre underhålla­nde bitar ska väljas ut så blir det konsertens första låtar samt ”Händerna på täcket” och extranumre­t ”Stanna världen”. Det är svårt att peka ut de bästa, för resten är faktiskt riktigt bra.

Innan konserten kunde jag inte hjälpa att tänka att mycket av konceptet med att göra en nostalgisk återföreni­ngsturné runt om i Sverige handlar om pengar. Men när jag ser GES scenglädje blir jag faktiskt överbevisa­d. Jag tror på deras snack om att de fick mersmak efter de sex spelningar som de gjorde förra sommaren på Slottsruin­en i Borgholm. Nostalgitr­ippar slår sällan fel. Man vet vad man får, helt enkelt. Men här överträffa­s förväntnin­garna och man fick mer än vad man räknat med.

”Stundtals känns det som om folkhavet inte har upplevt sådan här partystämn­ing sedan -94.”

SJÄLVKLART AVSLUTAS konserten med ”När vi gräver guld i USA”. Det jublas när Glenmark, Eriksson och Strömstedt bugar tillsamman­s med bandet innan de lämnar scenen.

Publiken stannar kvar en bra stund efter och vägrar tro på att det är över.

 ??  ?? GES underhöll publiken i två timmar med sina många hits. Anders Glen
GES underhöll publiken i två timmar med sina många hits. Anders Glen
 ??  ?? ARTIST. Anders Glenmark visade upp sig musikalisk­a bredd på flertalet olika instrument.
ARTIST. Anders Glenmark visade upp sig musikalisk­a bredd på flertalet olika instrument.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden