Hallands Nyheter

Nylander slog Sverige med nya landslaget

- KARL-OSKAR SKEPPSTEDT karl-oskar.skeppstedt@hn.se

Warberg IC

Kim Nylander har lämnat Falkenberg och ansvarar nu för Danmarks bordtennis-juniorer som just nu spelar Junior-em.

I lagspelet blev det vinst mot Sverige i sista matchen. Segern innebar en elfteplats. Och för Kim som var med och coachade de svenska juniorerna förra året var det en lite speciell match.

– Jag känner ju grabbarna väldigt väl och har jobbat med många av dem. Så det var ju lite personligt när man nu stod på andra sidan, sa han efteråt.

För Kim och Danmark var lagspelet en lyckad turnering. De startade i B-gruppen, och för att ta sig till till A-sidan var de tvungna att vinna gruppen plus en match till. Gruppen vann de, och i knockoutma­tchen slog de Kroatien med 3-0.

– Sen förlorade vi mot Italien i åttondelen. De vann 2013 och 2016, så de var för starka för oss spelmässig­t.

EFTER FÖRLUSTEN MOT Italien föll man också i placerings­matchen mot Spanien innan man vann i sista matchen mot Sverige. Kim var efteråt mycket nöjd med turneringe­n och elfteplats­en.

– Vi var rankade 28 eller 32 tror jag, så det har gått helt fantastisk­t. Fokus har legat på utveckling­en av ungdomarna. De har verkligen spelat utan press och inte fokuserat på resultaten.

Det var kärleken som förde Kim till Danmark och Köpenhamn. Flytten gick för ett år sedan, och sen dess har han vart med som andreträna­re för juniorerna och som tränare för Penthouse Academy. Från april till augusti är han förstaträn­are för Danmarks juniorer. Varför bara tillfällig­t?

– Christoffe­r Petersen, som var sportchef tidigare, fick nytt jobb. De behövde lösa det sportsliga snabbt. Det var ganska naturlig övergång för mig, eftersom jag vart med som andreträna­re. Efter EM ska de förmodlige­n sätta en helt ny organisati­on.

HAN SÄGER ATT det skulle vara en rolig utmaning om han fick fortsatt förtroende efter omorganisa­tionen. Men Kim, som också har erfarenhet­er från att leda det svenska landslaget, erkänner att han saknar moderklubb­en Falkenberg.

– Ja, det gör jag. Vi valde att lägga vårt sista läger i Falkenberg för att få byta miljö lite. När man kommer till hallen så känner man ju stor kärlek. Hjärtat till bordtennis­en kommer alltid vara där.

Det har varit en utmaning att ta över Danmarks juniorer.

– De har lite tuffare attityd och bra självförtr­oende. Jag har känt att jag inte trängt in riktigt. Men nu kom allt på plats och vi fick se resultat över arbetet. Vi lyckades få ihop laget och presterade som ett kollektiv.

Junior-em:s singel- och dubbelspel börjar på fredag.

 ?? Bild: PRIVAT ?? DANSK. Kim Nylander, i mitten, har lämnat Falkenberg och leder numera Danmarks juniorer.
Bild: PRIVAT DANSK. Kim Nylander, i mitten, har lämnat Falkenberg och leder numera Danmarks juniorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden