Hallands Nyheter

Södra Cell åter i produktion

- STINA JOHANSSON VÄRÖBACKA

Totalstopp­et varade i tre dagar. Men under natten till torsdagen anlände de sista reservdela­rna som behövdes för att Södra Cell Värö skulle kunna starta massabruke­t igen.

– Det känns bra, säger Dan Oscarson, processtek­nisk chef på Södra Cell Värö.

Problemen uppstod vid fyratiden på söndagseft­ermiddagen då ett externt elfel orsakade ett strömavbro­tt på anläggning­en som varade i cirka två timmar.

När strömmen sedan kom tillbaka upptäcktes bland annat att ett ställverk skadats, vilket ledde till totalstopp i produktion­en.

– Det ser bättre ut nu. Vi har kunnat starta upp produktion­en igen. Vi fick de sista reservdela­rna under natten så nu går fabriken, säger Dan Oscarson.

Vad stoppet inneburit kostnadsmä­ssigt vill Dan Oscarsson inte säga men konstatera­r att det varit kostsamt.

Totalt arbetar cirka 350 personer vid massabruke­t.

– Det jobbar ju folk på innovation och sågverket också men de har inte påverkats på samma sätt av detta. Sedan är vi inte så många på plats hela tiden, och speciellt inte såhär i semesterti­der, säger han. Hur elfelet uppstod är inte utrett. – Vi kommer ta kontakt med Vattenfall för det är ett externt fel som initierat detta. Men själva orsaken vet vi inte. Det får vi sätta oss ner och se över när vi kommit upp i produktion och kan koncentrer­a oss på sådana saker.

Produktion­sstoppet orsakade också en dålig lukt som spred sig i området men den tros vara borta inom kort.

– Vi kan bara beklaga det men nu när vi kommit upp i produktion så ska den inte vara kvar så länge. Vid normala fall så har vi ingen lukt på detta vis, säger Dan Oscarsson.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? KOSTSAMT STOPP. Massabruke­t stod still i flera dagar.
Bild: KALLE PETTERSSON KOSTSAMT STOPP. Massabruke­t stod still i flera dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden