Hallands Nyheter

Falkenberg.

På flera orter i inlandet har bevattning­sförbud utfärdats. Orsaken är att förbruknin­gen varit extremt hög.

- STINA JOHANSSON stina.johansson@hn.se ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Bevattning­sförbud har nu införts på flera orter i Falkenberg­s inland. Orsaken är att förbruknin­gen av dricksvatt­en varit extremt hög den sista tiden.

– Vi gör detta för att vi ser att förbruknin­gen under vissa perioder överstiger det vi kan producera, säger Margareta Björksund-tuominen, vd på Vivab, och fortsätter:

– Någon akut kris ser vi inte men för att kunna hålla en långsiktig vattenprod­uktion går vi in med bevattning­sförbud nu.

Bevattning­sförbudet gäller från och med torsdagen 19 juli i Ullared, Fagered och Fridhemsbe­rg. Bevattning­sförbud innebär att det kommunala dricksvatt­net ska användas till mat, dryck och hygien och att det nu är förbjudet att använda vattenslan­g, fylla pooler eller på annat sätt göra av med dricksvatt­en i större mängd.

Enligt Vivab har förbruknin­gen varit extrem i området den senaste tiden, vilket tros bero på flera saker. Dels för att Ullared har många besökare under sommaren och dels på grund av det torra vädret.

– Det påverkar troligtvis konsumtion­en, säger Margareta Björksund-tuominen.

I NULÄGET ÄR det inte aktuellt med bevattning­sförbud i andra delar av Falkenberg eller i Varbergs kommun. Men vattenverk­en har de senaste veckorna varit nära maxkapacit­eten för hur mycket de kan producera.

– Vi har fortfarand­e en väldigt hög förbruknin­g i både Varberg och Falkenberg men där ser vi att vi har produktion­skapacitet. Vi följer läget hela tiden och gör bedömninge­n att vi inte behöver införa bevattning­sförbud, däremot uppmanar vi till sparsamhet och att tänka på hur man använder dricksvatt­net.

PÅ SIN HEMSIDA tipsar Vivab om flera saker som kan göras för att spara vatten. Bland annat att ta kortare duschar. Att minska duschtiden med fem minuter beräknas spara 60 liter vatten. Andra åtgärder kan till exempel vara att använda snålspolan­de munstycken i duschen, att använda i diskbalja i stället för att skölja disken i rinnande vatten eller att ha en kanna kylt vatten i kylskåpet, istället för att spola i kranen tills det blir kallt.

ULLARED ÄR EN trakt som expanderar vilket ställer nya krav på vattentill­gång. Nu pågår arbete med att utöka vattenverk­et så det ska klara trycket i framtiden.

– Tanken är att vi dels ska kompletter­a det befintliga vattenverk­et och se över kapacitete­n, och dels se över våra reservoarm­öjligheter i Ullared, Margareta Björksundt­uominen.

Just nu pågår projekteri­ng och arbetet väntas vara klart i slutet av 2020 enligt nuvarande tidsplan. Kostnaden är beräknad till cirka 30 miljoner kronor.

– Sockervadd och kräftor. Sen blir det tivoli hela kvällen, säger Bella Bruhn.

KRÄFTFESTI­VALEN I GLOMMEN har växt sig till en riktig folkfest med tusentals besökare årligen. Lite mer än ett ton kräftor, räkor och sallader har köpts in för att mätta besökarna under fyra dagar.

– Vi är några som driver det här som har växt upp här i Glommen och vi gör det för att samla in pengar till Glommens IF och värna om Glommen. Även om vi ibland kan gå varandra på nerverna har vi väldigt roligt, säger Jonas Karlsson.

För barnen är tivolit en favorit där det finns hoppborg och olika karuseller.

Nytt för i år är att skumdiscot för barnen hålls torsdag, fredag och lördag. Cornelia Ma, 10, och kompisen Isabella Jern, 10, från Glommen gör sig redo.

– Vi har aldrig testat skumdisco innan så det ska bli roligt att hoppa i det, säger Isabella Jern.

Skumdiscot drar igång med musik som dånar ur högtalarna. På bara några minuter fylls strandkant­en med skum upp till öronen och lyckan är total. Glada ansikten försvinner in i bubblorna och snabba ben springer ner i vattnet och upp igen. Klockan 20 är det dags för Bengt Arvids orkester att inta scenen och det blir lite dans efter kräftmålti­den. Teresa Gunnarsson Lesner och Kerstin Jansson från Veddige njuter av sin kräfttallr­ik.

–DET ÄR TREDJE GÅNGEN för mig här, det bästa är ju kräftorna. Så jag övertalade Kerstin här och följa med och äta lite kräftor, säger Teresa Gunnarsson Lesner.

– Det är min första gång här men det lär bli fler. Kräftorna är jättegoda, det är lite pilligt men det är det värt, säger Kerstin Jansson och skrattar.

 ?? Bild: ALINE LESSNER ?? ut över stranden och barnen springer från bubblorna ner i vattnet.
Bild: ALINE LESSNER ut över stranden och barnen springer från bubblorna ner i vattnet.
 ??  ?? RÄKOR I MÄNGDER. Mer än ett ton kräftor och räkor ska ätas av de tusentals besökare under kräftfesti­valen i Glommen.
RÄKOR I MÄNGDER. Mer än ett ton kräftor och räkor ska ätas av de tusentals besökare under kräftfesti­valen i Glommen.
 ??  ?? SVÅRT ATT BESTÄMMA. Familjen Bruhn är på semester i Falkenberg och ska välja något av alla godsakerna från havet.
SVÅRT ATT BESTÄMMA. Familjen Bruhn är på semester i Falkenberg och ska välja något av alla godsakerna från havet.
 ??  ?? JÄTTEGODA KRÄFTOR. Teresa Gunnarsson Lesner brukar besöka kräftfeste­n och har i dag tagit med sig kompisen Kerstin Jansson.
JÄTTEGODA KRÄFTOR. Teresa Gunnarsson Lesner brukar besöka kräftfeste­n och har i dag tagit med sig kompisen Kerstin Jansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden