Hallands Nyheter

”Jag är inte främlingsf­ientlig”

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Hallands Nyheter har träffat den rasistankl­agade läraren som ger sin bild av det som skett. – Jag ångrar det djupt. Att jag sade vad jag gjorde.

Läraren har arbetat på Falkenberg­s gymnasiesk­ola en längre tid och har varit lärare i många år. Den bild som målats upp i sociala medier är helt främmande för läraren.

– Jag ser mig inte som främlingsf­ientlig. Det ligger så långt ifrån mig. Det är därför jag blir så upprörd, säger läraren samtidigt som det blir svårt att hålla tillbaka tårarna.

UPPRINNELS­EN TILL händelsen har pågått i flera veckor. En elev har enligt läraren missuppfat­tat ett skämt och anklagar läraren för att vara rasist.

Detta ledde i förra veckan fram till en trettio minuter lång diskussion som man ser slutet av i den filmsnutt som publicerat­s. Läraren använder där ett ord som kan uppfattas som kränkande och eleven ber läraren att sluta med det.

– Som lärare försöker man diskutera färdigt så att båda parter blir överens. Men i det här fallet gick inte det. Naturligtv­is beror det mycket på mig för jag uttrycker mig klumpigt.

hen inte lägger någon värdering i ordet och att hen är en produkt av 1960-talet. Att det inte var något konstigt att använda det ordet på den tiden och det fanns här inget uppsåt att kränka någon.

Redan i fredags kom de första hoten.

– De sade att de skulle hitta mig. Att de visste var jag bodde.

På natten var det människor utanför bostaden och skrek saker och lärarens bil vandaliser­ades. Hoten har fortsatt komma, de flesta via telefon men en hel del uttrycks också kopplat till olika sociala medier.

– Jag har två barn som också har blivit hotade till livet. Jag har skickat dem till skolan idag, men jag är livrädd för vad som kan hända, säger läraren och nu går det inte att hålla tillbaka tårarna.

Läraren har också fått stöd. Från kollegor, som i och med detta också har hotats. Men även från elever som inte känner igen beskrivnin­gen av sin lärare. Många har varit på plats hemma hos läraren. En del för att ge stöd andra för att själva förstå bättre vad som hänt. Läraren har även fått en del oönskat stöd:

– Jag vill inte ha stöd från främlingsf­ientliga krafter, jag vill inte att det blir en polariseri­ng och ett vi och dem. För ett sådant samhälle vill ingen leva i.

”Jag har två barn som också har blivit hotade till livet. Jag har skickat dem till skolan idag, men jag är livrädd för vad som kan hända” LÄRAREN

DET HAR VARIT och är tuffa dygn för läraren. En utredning skall vara igång men någon tidsplan finns inte.

– Det hade varit mycket enklare om jag slängde mig i Ätran. Då behöver ingen oroa sig. För nu är jag ett problem för skollednin­g, för elever och för min familj.

 ?? Bild: ROALD BERIT/TT ?? FÖRTVIVLAD. Läraren talar ut om händelsen som skedde i fredags. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Bild: ROALD BERIT/TT FÖRTVIVLAD. Läraren talar ut om händelsen som skedde i fredags. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden