Hallands Nyheter

Många kvinnliga utställare i årets Vårsalong

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

På söndag är det vernissage för Hallands Konstfören­ings Vårsalong i Varberg och det är motiv av djur som dominerar. Dessutom är nästan samtliga konstnärer kvinnor.

Den 2 mars hade juryn, bestående av Isabella Nilsson och Bodil Magnusson, en enda dag på sig att välja ut 36 konstnärer som skulle bli en del av årets Vårsalong. Totalt hade 208 stycken lämnat in sina verk till bedömning.

– Juryn har valt helt efter sina egna preferense­r. Det betyder inte att det ena är bättre än något annat. Men de har sett till sammanhåll­na kollektion­er och valt konstnärer med en röd tråd mellan sina egna konstverk, säger Bo-lennart Nilsson, ordförande i Hallands Konstfören­ing, under pressvisni­ngen.

Nu på söndag, den 25 mars, börjar utställnin­gen på Hallands kulturhist­oriskaa museum, och pågår fram till den 13 maj.

PÅ FÖRHAND HAR juryn inte fått någon informatio­n alls om konstnärer­na och besluten togs enbart genom att granska verken. Bolennart Nilsson berättar att juryn har tre ansvarsomr­åden.

– De väljer ut verken som blir en del av utställnin­gen, de väljer hur konsten ska hänga i lokalen, och de väljer ut stipendiat­en.

Vem som blir årets stipendiat offentligg­örs först på söndag, under vernissage­n. Av en slump är hela 86 procent av konstnärer­na som får sina verk utställda kvinnor.

– Det har ändrats väldigt snabbt eftersom det förr var flest män. Nu har kvinnorna hunnit i fatt, och gått om. Lite speciellt är också att av de konstnärer som blev utvalda var 42 procent från Varberg. Det är lite roligt, eftersom utställnin­gen är i Varberg, säger Bo-lennart Nilsson.

Under vernissage­n bjuds det på livemusik och tal. Det är Hallands konstfören­ing som i samarbete med Hallands kulturhist­oriska museum i Varberg genomför årets Vårsalong. Det är andra året i rad det blir i Varberg.

– Tendenser som man kan säga om utställnin­gen är att det är många motiv av djur. I övrigt är det mycket måleri, teckningar och även en del textil. Något som det däremot är mindre av i år är foto.

”Vi gör detta för att öka intresset för halländsk konst.” BO-LENNART NILSSON Hallands Konstfören­ing

DET ÄR 36 konstnärer och alla ställer ut tre verk var.

– Vi som förening gör detta för att öka intresset för halländsk konst. För vår del är det viktiga att man fortsätter en tradition. Det är självklart viktigt ur konstnärer­nas perspektiv, men det är även viktigt ur betraktarn­as perspektiv.

Förra året var det 450 personer som kom på Vernissage­n.

– Vi hoppas såklart på minst lika många i år också, säger Bo-lennart Nilsson.

Museet öppnar sina dörrar klockan 12 på söndag, men vernissage­n börjar två timmar senare, vid 14. Det är fri entré.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? KONSTVERK. Målningen ”Vi var andra med varandra” av Helga Holmén från Glommen.
Bild: ANNIKA KARLBOM KONSTVERK. Målningen ”Vi var andra med varandra” av Helga Holmén från Glommen.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HALLANDS KONSTFÖREN­ING. Bo-lennart Nilsson är ordförande.
Bild: ANNIKA KARLBOM HALLANDS KONSTFÖREN­ING. Bo-lennart Nilsson är ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden