Hallands Nyheter

Varbergare ger ut första deckaren

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

I veckan förlagsdeb­uterar Philip Birk med spänningsr­omanen ”Kyldygnet”. På lördag signerar han boken på Göranssons i Varberg, och på tisdag nästa vecka blir det bokrelease och författars­amtal.

– Det går knappt att beskriva. Det känns väldigt nervöst och väldigt roligt på samma gång. Jag har gått runt och väntat på detta i nästan ett år och att helgen är här nu känns surrealist­iskt.

PHILIP BIRK HAR tidigare publicerat två historiska äventyrsro­maner själv, via Vulkan. 24-åringen bor numera i Uppsala, där han läser till historielä­rare, något som inte alltid är helt lätt i kombinatio­n med bokskrivan­det.

– Men det är klart att jag drömmer om att försörja mig på författary­rket. Läraryrket verkar spännande, det lilla jag har testat på det. Hade jag kunnat köra 50/50 hade det varit ultimat. Då kommer man ut och träffar folk och blir inspirerad också. Sitter man bara hemma blir man nog galen, tror jag, säger han.

Det var under våren 2016 som han började skriva på ”Kyldygnet”. Kärnan i deckaren kretsar kring en stulen tavla. Den pensionera­de konsttjuve­n Tom Grip tvingas fram när Danmarks dyraste konstverk genom tiderna försvinner.

PHILIP HAR LAGT fokus på ett högt tempo boken igenom, så att läsarna inte ska vilja lägga den ifrån sig.

– Jag har inspirerat­s av tv-serier och film i stället för böcker. Jag jobbar mer med cliffhange­rs och det sätter en ton.

Samtidigt har han ordentligt genomarbet­ade miljöbeskr­ivningar. Dem håller han hellre korta, men korrekta och koncisa, istället för utsvävande.

– Jag ville ha det lite pampigare, med en internatio­nell känsla men ändå med bra miljöbeskr­ivningar. Jag har varit i Lissabon, Porto, Köpenhamn och i Lund, där handlingen utspelar sig, och studerat miljön, säger han.

BOKEN, SOM NU ges ut av förlaget Historiska Media, ska även översättas till tyska och släpps under 2019.

– Det är helt jäkla sjukt. Jag går runt och nyper mig i armen varje gång jag pratar om det. Jag har alltid drömt om att bli fotbollspr­offs men detta är ett väldigt bra substitut. Att något jag har hittat på i huvudet ska översättas till ett språk jag inte ens förstår och förhoppnin­gsvis roa många känns väldigt roligt.

”Kyldygnet” lär inte bli Philip Birks enda deckare.

– Det är en planerad serie så det är en process som pågår hela tiden. Jag sitter med kapitelpla­nen för nästa bok nu och har skrivit lite på den. Det tar lång tid att skriva en bok så man måste ligga i framkant, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden