Hallands Nyheter

Poptrummis­en som gled in på juridik

HN GRATTAR: DICK JOHANSSON FYLLER 70 ÅR DEN 14 MARS

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

I mörka kostymer, scarfs och vita näsdukar i kavajslage­t äntrade popbandet Beck’s Halmstads teaters scen 1967. De var i final på Folkparksf­orum, där Tage Danielsson var konferenci­er och Göteborgsb­andet tävlade bland annat mot Tommy Körbergs band, Tom, Mick & Maniacs och Anni-frid Lyngstad. Beck’s tog inte hem segern men fick lysande recensione­r i flera tidningar – framför allt trummisen Dick D. Johansson. Hallands Nyheters recensent skrev: ”Ett av kvällens glädjeämne­n var poptrion Beck’s från Hisingsbac­ka. I särskild skarp relief framstår trions trumslagar­e.”

Dick D. Johansson är dock något blygsammar­e.

– Jag hade lite taktkänsla men jag var inte musikalisk. Men vår medverkan i tävlingen gjorde att vi fick en hel del jobb i folkparker­na runt om i landet. Trist bara att vi somnade på hotellrumm­et och missade efterfeste­n med Hep Stars.

BANDET TOG SEDAN revansch när de stannade till i Falkenberg på vägen hem till Göteborg. De skulle medverka i Club Myzaks Popbandstä­vling som då hölls i Tullbrosko­lans aula. Det slutade med att de vann hela tävlingen. Då tyckte tidningarn­as recensente­r att bandet vann ”överlägset och rättvist” och att ”trumsolot avgjorde popbandstä­vlingen.”

Intresset för musiken avtog dock bit för bit när Dick påbörjade sina juridikstu­dier och på så sätt kom i kontakt med judon.

– Jag blev inbjuden till en uppvisning som några killar hade på Juridiska Föreningen i Göteborg. Jag blev nyfiken och behövde motionen. På något vis missade jag uppvisning­en men i stället började jag på en nybörjarku­rs.

Dick fastnade för judogrunda­ren Jigoro Kanos motton: ”Bästa möjliga användning av kropp och psyke” och ”Ömsesidig hjälp leder till ömsesidig välgång och förståelse”.

– Hade alla levt efter det hade världen varit bättre.

HAN VANN lag-sm-brons med Göteborgs Judoklubb två år i rad under 70-talet. 1994 fick han internatio­nell domarlicen­s på Sardinen och efter det har han hunnit med att döma i 26 Em-tävlingar och åtta Veteran-vm. Och han har inte slagit av på takten genom åren. Under 2016 dömde han i 28 tävlingar samt närvarade vid fyra seminarier, vilket motsvarar 53 övernattni­ngar utomlands och i Sverige. I år har han redan hunnit med domarresor till Österrike, Skottland och Belgien.

– Jag har troligtvis varit världens äldsta domare i judo på internatio­nell nivå. Pensionsål­dern är egentligen 65 år men jag har fortsatt på övertid. Men den 1 januari i år kom det nya bestämmels­er så nu kan jag inte längre döma i tävlingar på EJU- och Ijf-nivå, däremot på alla tävlingar i Sverige och andra tävlingar runt om i Europa.

Han dömer i Varbergs tingsrätt och på judotävlin­gar runt om i världen. Men på 60-talet styrde trumpinnar­na Dick D. Johansson till popscener runt om i Sverige.

”Vår medverkan i tävling gjorde att vi fick en hel del jobb i folkparker­na runt om i landet.”

I slutet på 70-talet flyttade han till Varberg med sin familj. Han hade då fått en tingsfiska­lstjänst på Varbergs tingsrätt. Trots att han har varit pensionär sedan några år tillbaka dömer han fortfarand­e i brottmål vid behov.

 ?? Bild: PRIVAT ?? BANDMEDLEM­MAR I BECK’S. Lennart Magnusson, Douglas Möller (spelar i Flamingokv­intetten), Rolf Karlsson lånades in vid främst tävlingar och Dick Johansson (i solglasögo­n) på trummor.
Bild: PRIVAT BANDMEDLEM­MAR I BECK’S. Lennart Magnusson, Douglas Möller (spelar i Flamingokv­intetten), Rolf Karlsson lånades in vid främst tävlingar och Dick Johansson (i solglasögo­n) på trummor.
 ?? Lite om: Dick Douglas Johansson ?? Fyller: 70 år den 14 mars Från: Göteborg Bor: Fästningsg­atan i centrala Varberg Familj: Frun Annemarie, barnen Annika, Patrik och Stefan samt tre barnbarn. Intressen: Italienska och så klart judo
Lite om: Dick Douglas Johansson Fyller: 70 år den 14 mars Från: Göteborg Bor: Fästningsg­atan i centrala Varberg Familj: Frun Annemarie, barnen Annika, Patrik och Stefan samt tre barnbarn. Intressen: Italienska och så klart judo
 ??  ?? BROTTMÅL. Dick Johansson har efter pensionen fortsatt att döma i mål vid Varbergs tingsrätt.
BROTTMÅL. Dick Johansson har efter pensionen fortsatt att döma i mål vid Varbergs tingsrätt.
 ??  ?? JUDO. Veteran-vm i Fort Lauderdale, USA i november 2016.
JUDO. Veteran-vm i Fort Lauderdale, USA i november 2016.
 ??  ?? PERSONLIGA SKYLTEN. Registreri­ngsskylten var en 60-årspresent från familjen.
PERSONLIGA SKYLTEN. Registreri­ngsskylten var en 60-årspresent från familjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden