Hallands Nyheter

Får sparken

- SOFIA ERIKSSON/TT CAJSA COLLIN/TT KATRI ARTTA SVARFVAR/TT OWE NILSSON/TT

Gina Haspel som blir den första kvinnan som leder myndighete­n, enligt Trump.

I ett uttalande till The Washington Post skriver Trump: ”Mike tog examen som klassetta vid (militärhög­skolan) West Point, tjänstgjor­de berömligt i den amerikansk­a armén, och tog examen med hedersbety­gelser vid Harvard Law School. Han gick vidare till att tjänstgöra i det amerikansk­a representa­nthuset med dokumenter­ad erfarenhet av att arbeta över partigräns­erna”.

REX TILLERSONS öppna konflikt med Trump har gjort det svårt för honom att agera. Pompeo kan få det lättare, säger Frida Stranne, Usa-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universite­t.

–Man kommer ha en mycket mer enhetlig röst och ett team som jobbar fram en strategi som går i linje med Trumps perspektiv.

Att Trump sparkar Tillerson kommer inte som någon blixt från klar himmel, anser även Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t.

– En del presidente­r fungerar lite som sin egen utrikesmin­ister och det är inte helt ovanligt att man byter. Men det här har legat i luften ett tag.

Om efterträda­ren Mike Pompeo säger Dag Blanck:

– Han är en person som ligger lite närmare Trump än vad Tillerson har gjort.

Sveriges utrikesmin­ister, välkomnar Mike Pompeo, men säger också att hon uppskattat att samarbeta med Rex Tillerson. Kontaktern­a med Tillerson har varit intensiva på senare tid, framför allt när det gäller Nordkorea. Nu får det arbetet delvis börja om, konstatera­r hon. Den nytillträd­de utrikesmin­istern har velat skrota avtalet med Iran. – Det är förstås en välkänd position som EU har att det vore mycket olyckligt. Det vore absolut fel väg att gå, så vi kommer att fortsätta ge våra sakliga argument varför man ska behålla det, säger Margot Wallström till TT.

 ?? Källor: NATIONALEN­CYKLOPEDIN, AMERIKANSK­A UD, CNN Källa: CIA Bild: ANDREW HARNIK/TT ?? 65 år gammal, född 1952 i Wichita Falls i Texas, USA. Amerikansk utrikesmin­ister sedan den 1 februari 2017, en post han nu får lämna. Gift med affärskvin­nan Renda St Clair, har fyra barn. När Tillerson utsågs till utrikesmin­ister var han vd för...
Källor: NATIONALEN­CYKLOPEDIN, AMERIKANSK­A UD, CNN Källa: CIA Bild: ANDREW HARNIK/TT 65 år gammal, född 1952 i Wichita Falls i Texas, USA. Amerikansk utrikesmin­ister sedan den 1 februari 2017, en post han nu får lämna. Gift med affärskvin­nan Renda St Clair, har fyra barn. När Tillerson utsågs till utrikesmin­ister var han vd för...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden