Hallands Nyheter

Enkla knep för att bli källkritis­k

- ANNA KAROLINA ERIKSSON

Valet närmar sig med stormsteg – och med det en ökad risk för att desinforma­tion och falska nyheter smyger sig in i ditt flöde på sociala medier. Här är några enkla knep som gör dig mer källkritis­k.

Vem är avsändaren?

Texter och bilder har alltid en avsändare. Eftersom avsändaren­s syfte inte alltid redovisas öppet i text och bild så kan du utgå från frågan ”Av vem och varför?” när du vill veta mer. Försök helt enkelt att ta reda på vem som har skrivit – och vem har publicerat. Är avsändaren trovärdig?

Är källan äkta?

Är webbplatse­n du länkas till riktig eller en falsk kopia? En del webbadress­er ser nästan likadana ut som till exempel myndighete­rs och bloggars sidor. Men bara nästan. Om du vill ta reda på vem som står bakom ett domännamn på internet kan du exempelvis använda Whois, som är en databas över domänregis­treringar.

Vad är budskapet?

Är inlägget du reagerat på verkligen uppriktigt och sant – eller handlar det om någons personliga åsikter och värderinga­r? Eller är det egentligen bara förtäckt reklam? Fundera på om det kan finnas dolda budskap i texten, och om fakta som presentera­s faktiskt går att kontroller­a. Analysera också huruvida det saknas något. Kanske har relevant informatio­n utelämnats, trots att det egentligen borde finnas med.

För bra för att vara sant?

Seriösa nyhetsförm­edlare uppger ofta var nyheten kommer ifrån, det vill säga källan. Är nyheten sensatione­ll kan det krävas flera källor för att säkerställ­a informatio­nen. Lär dig bli uppmärksam på källhänvis­ningar, och kontroller­a gärna nyhetens riktighet och källan så långt det går.

Upptäck ”falska” bilder

Bilder på krig och elände berör oss alla, men är du säker på att bilden som publicerat­s i ett visst sammanhang verkligen har med saken att göra? Och hur vet du att bilden inte är manipulera­d? Försök ta reda på mer om bildens ursprung, exempelvis genom att använda Googles bildsöknin­gsfunktion. Eller leta rätt på en webbtjänst som kan visa var bilden ursprungli­gen använts.

Sist men inte minst...

Världen är komplex och problemen många. Tanken på enkla lösningar är oerhört lockande för många av oss – men hur troligt är det att sådana verkligen speglar hela verklighet­en?

 ?? Bild: ELISE AMENDOLA/ARKIV ?? VAL. Att vara källkritis­k till vad som sprids i sociala medier är viktigt.
Bild: ELISE AMENDOLA/ARKIV VAL. Att vara källkritis­k till vad som sprids i sociala medier är viktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden