Hallands Nyheter

Heijlska villan inget exempel på god byggnadsvå­rd

- FRÅN HN:S FACEBOOK

VARBERG. Stadsfiska­l Samuelsson som 1904 lät uppföra trävillan på fastighete­n Bomlyckan 10 eller läkarfamil­jen Heijl som flyttade in 1945 och bodde kvar till en bit in på 1980-talet trampade aldrig på det golv som ligger i den nya byggnaden på tomten eller tittade ut genom de helt plana glasen i de nya fönsterbåg­arna. Nästan inget av den nuvarande byggnaden fanns ju då.

VARBERGS KOMMUN HAR nominerat ”Heijlska villan” till Hallands museifören­ings diplom för god byggnadsvå­rd. Kulturmilj­ö Halland kan inte tala för museifören­ingen men sitter med i juryn som utser vinnarna och vill därför säga något om vår syn på saken.

När Kulturmilj­ö Halland i februari 2016 lämnade uppdraget som antikvaris­k sakkunnig vid restaureri­ngen av Heijlska villan var hela den ursprungli­ga grunden borttagen. Det samma gäller taket, stommen, inredninge­n och fasaden. Det enda som återstod var en liten del av en plankvägg och några enskilda byggnadsde­taljer vilka tagits ner och förvarades på annan plats. Varbergs kommun delade inte vår bedömning kring den fallerade varsamma renovering­en och borde således enligt Plan- och bygglagen krävt en ny certifiera­d sakkunnig kontrollan­t, det är byggnadsnä­mndens ansvar. Samma princip gäller om en sakkunnig kontrollan­t av något annat krav hade lämnat sin plats, till exempel brandskydd. Vad vi vet har ingen antikvaris­k medverkan skett efter vi lämnat uppdraget, för oss okänt varför.

Autenticit­et, äkthet och patina är i många fall avgörande för en byggnads kulturhist­oriska värde. Det vittnar på ett handfast sätt om människors liv och byggnadens historia genom nötta handtag, inslitna trappsteg och ärgad plåt. Det ger en upplevelse från nuet och bakåt i tiden. Avlägsnas ursprungsd­etaljerna och patinan går berättelse­n till stora delar förlorad.

MAN KAN DRA en parallell till ett föremål man ärvt och som har ett stort affektions­värde, till exempel morfars gamla klocka. Om man byter ut klockan till en nytillverk­ad som ser nästan likadan ut tappar den till stor del det värde den hade för personen som ärvde klockan. Samma princip kan sägas gälla för det som hänt med huset på Bomlyckan 10. Man får en bild av hur det sett ut tidigare och den nya byggnaden bidrar till upplevelse­n av miljön, men det är trots allt en kopia som saknar den inneboende själ ursprunget hade.

Den ursprungli­ga Heijlska villan har faktiskt redan en gång tilldelats diplomet för god byggnadsvå­rd. 1999 bedömdes den restaureri­ng och ombyggnad som då genomförts vara av så hög kvalitet att det förtjänade ett pris. De arbeten som nu skett har säkert varit väldigt ambitiösa på många sätt men det har handlat om något helt annat än bevarande av ett kulturarv. Ett diplom för god byggnadsvå­rd är därför helt uteslutet. Man kan undra om stadsfiska­l Samuelsson överhuvudt­aget hade känt igen sig om han gick in i den byggnad som står på platsen i dag.

Dennis Axelsson

tf kulturmilj­öchef, Kulturmilj­ö Halland

Om artikeln ”Fabo vill sälja ut på Ginstvägen”:

Kerstin Zander: Hur tänkte man, kan det vara så att många tycker det är ok att sälja just detta område? Anna-karin Wallberg: Ingen

bra idé!

Lena Andersson:

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? KOPIA. Heijlska villan av i dag bidrar till upplevelse­n av miljön, men det är trots allt en kopia som saknar den inneboende själ ursprunget hade.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON KOPIA. Heijlska villan av i dag bidrar till upplevelse­n av miljön, men det är trots allt en kopia som saknar den inneboende själ ursprunget hade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden