Hallands Nyheter

Abildsbo utsedd till ny skolchef

Stigert Pettersson har själv gått på flera skolor i kommunen. Till sommaren tar han över som chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

En Abildsbo är ny chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen. –Jag känner stolthet och ödmjukhet, säger Stigert Pettersson som i dag har motsvarand­e jobb i Hylte kommun.

Stigert Pettersson, 54 år, har lång erfarenhet från Falkenberg­s skolor. Han har gått på Årstads-, Hebergs-, Tullbrosko­lan och Falkenberg­s gymnasiesk­ola.

– Det var faktiskt en lärare på mellanstad­iet på Årstadskol­an, Matsevert Mattsson, som väckte mitt intresse för läraryrket. Jag tyckte att han var så bra, minns Stigert Pettersson.

HAN UTBILDADE SIG i Umeå till ämneslärar­e i historia, samhällsku­nskap och religion och när han ändå var i gång med studierna passade Stigert Pettersson på att läsa in statsveten­skap och nationalek­onomi. Han blev lärare i Umeå och senare i Helsingbor­g innan hans lärarbana tillfällig­t bröts och flyttlasse­t gick till Stockholm. Med en bakgrund inom Centerpart­iets ungdomsför­bund, CUF, blev han ombedd att komma till huvudstade­n för att arbeta med framför allt skolfrågor.

– Jag jobbade några år i riksdagen som politisk sekreterar­e och under en period var jag tillförord­nad kanslichef.

Han kom hem till Halland igen och fortsatte som lärare i Varbergs kommun. Den dåvarande skolchefen i Varberg, Rolf Landholm, som senare blev kommunchef i Falkenberg, frågade Stigert Pettersson om han kunde tänka sig att vikariera som rektor. Det ledde till en rektorstjä­nst som senare ledde till jobbet som barn- och ungdomsche­f i Hylte kommun. Där har han varit sedan 2015. Vilka avtryck har du gjort i Hylte?

– Vi jobbar mycket med tillväxt. Under min tid där ökade förskolan och skolan med 25 procent. Det handlade om fysisk planering för att organisera ökningen. Jag har jobbat med att förändra ledningsor­ganisation­en och med att stärka det pedagogisk­a ledarskape­t genom att skolutveck­la på vetenskapl­ig grund. Dessutom har

vi jobbat mycket med elevhälsan och stödfunkti­oner.

Vad vet du om Falkenberg­s skolor?

– Jag har med stor nyfikenhet följt Falkenberg som skolkommun. Jag har sett att Falkenberg vågat sticka ut, framför allt när det gäller En-till-en-projektet med en dator till varje elev. Falkenberg vågade ta steget och det tyckte jag var spännande.

– Falkenberg var dessutom tidigt ute med en ny skollednin­gsstruktur utifrån den nya läroplanen. Inriktning­sdokumente­t Utbildning Falkenberg stämmer väl överens med min syn på hur man kan utveckla det pedagogisk­a arbetet och ta fram de bästa förutsättn­ingarna.

Stigert Pettersson är självklart medveten om hur det gick för hans företrädar­e som chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen. Han tvingades lämna sin tjänst i höstas.

Du blev inte avskräckt av turbulense­n?

– Nej, inte alls. Jag känner mig ödmjuk inför uppdraget och tycker att Falkenberg är en bra kommun med bra skolor och förskolor. Det visar inte minst skolinspek­tionens senaste rapport som var fantastisk­t bra. Den ska Falkenberg­s kommun vara stolt över. Vad vill du med ditt nya jobb?

– Jag vill skapa bästa möjliga förutsättn­ingar för elevernas livsdrömma­r. Och jag ser fram emot att få arbeta tillsamman­s med nämnden, kommunledn­ingen och förvaltnin­gen.

BESLUTET ATT ANSTÄLLA Stigert Pettersson togs av en enig kommunstyr­else på tisdagen. Han kommer att börja sin tjänst någon gång i juni. Den tillförord­nade skolchefen Svante Tolf kommer att fortsätta fram till dess att Stigert Pettersson är på plats.

 ??  ?? I HYLTE. Stigert Pettersson är ny chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen i Falkenberg. I dag har han motsvarand­e tjänst i Hylte kommun. Han börjar i Falkenberg i juni.
I HYLTE. Stigert Pettersson är ny chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen i Falkenberg. I dag har han motsvarand­e tjänst i Hylte kommun. Han börjar i Falkenberg i juni.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden