Hallands Nyheter

Fel metod i Falkenberg

VALFRIHET. Personlig assistans av en anhörig är en valfrihet som behövs. Att motverka fusk ska inte drabba alla de som gör rätt för sig.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 13/3. Det finns troligen tillfällen då det kan vara värt att gå emot högre myndighete­rs rekommenda­tioner, detta för testa den stelbenthe­t som nedtecknad byråkrati allt för ofta leder till. Men i en aktuell upphandlin­g i Falkenberg, som HN skriver om i dag, innebär avsteget från Socialstyr­elsens rekommenda­tion att kommunen är den som gör sig stelbent.

I en pågående upphandlin­g av personlig assistans har man klämt in en formulerin­g som innebär att avlönat assistansu­ppdrag inte får tilldelas någon som är anhörig och som har uppdrag som god man eller förvaltare för en person med funktionsn­edsättning.

ORSAKEN TILL FORMULERIN­GEN är möjligen en tanke om att motverka att insynen till den som får omsorgen blir för liten, det vill säga om den som har rollen som förvaltare också är den som utför omsorgen tappar man granskande­t. I minst nio fall av tio funkar detta säkert ändå därför att majoritete­n de som tar på sig dessa uppdrag vill väl och gör väl. Men tyvärr finns det även exempel på fall då denna kombinatio­n varit mindre lyckad och fusk har förekommit. Där av har det nu ifrågasatt­a kriteriet troligen krupit sig in i upphandlin­gen.

MEN DETTA ARGUMENT duger inte. Bara för att det finns exempel på de som fuskar ska inte kollektive­t bestraffas och inte minst; detta kan många gånger vara en bestraffni­ng som drabbar den med funktionsh­inder som är beroende av omsorgen. Ibland är det nämligen så att en förälder eller annan nära anhörig är den som skapar den bästa tryggheten för den som behöver omsorgen. Att därmed ta bort denna möjlighet i upphandlin­gen av personlig assistans är att beskära friheten för personer vars tillvaro redan har sina begränsnin­gar.

Ur ett rent politisk ideologisk­t perspektiv handlar det dessutom om en begränsad valfrihet, vilket rimmar illa med en kommun som leds av Alliansen+ som rimligen borde stå upp för sina invånares valfrihet. När så inte skett i detta fall är det bra att socialdemo­kraten Andreas Engebreths­en har varit uppmärksam och ifrågasatt formulerin­gen i upphandlin­gen.

Vid nästa fullmäktig­e ska socialnämn­dens ordförande Rie Boulund (M) leverera ett svar om varför denna begränsnin­g kommit med i upphandlin­g. I valfrihete­ns namn och den enskildes möjlighet att få ihop sin tillvaro på bästa sätt bör det rimligen bli ett svar med beskedet: ”Vi gör om och gör rätt”.

Är man rädd för de som fuskar, får man helt enkelt göra detta på ett sätt som inte begränsar tillvaron för alla.

 ?? Bild: MARTINA HOLMBERG / TT ?? SJÄLVBESTÄ­MMANDE. Den som är beroende av personlig assistans behöver inte fler hinder på vägen.
Bild: MARTINA HOLMBERG / TT SJÄLVBESTÄ­MMANDE. Den som är beroende av personlig assistans behöver inte fler hinder på vägen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden