Hallands Nyheter

Tveksamt krav väcker kritisk fråga

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Falkenberg­s kommun har i en pågående upphandlin­g av personlig assistans infört en regel som Socialstyr­elsen utrett och avråder ifrån.

Falkenberg­s kommun har i en pågående upphandlin­g av personlig assistans fört in en regel som går emot högre myndighets rekommenda­tion – och socialnämn­dens ordförande får förklara varför detta skedde.

Den kontrovers­iella paragrafen uppmärksam­mas av Andreas Engebreths­en, socialdemo­kratisk ersättare i socialnämn­den och engagerad i assistansf­rågor.

– Paragrafen saknar lagstöd och inskränker den enskilda personens bestämmand­erätt, säger Andreas Engebreths­en.

PARAGRAFEN INNEBÄR ETT krav på de vårdföreta­g som lämnar anbud och lyder: ”Utförarens personal skall inte ha uppdrag som legal företrädar­e för brukaren.”

Med den formulerin­gen blir det inom den här entreprena­den otillåtet för en anhörig, som har uppdrag som god man eller förvaltare för en person med funktionsn­edsättning, att samtidigt vara avlönad personlig assistent åt denna.

En sådan dubbel roll är annars ingen ovanlighet, utan förekommer i cirka 2500 fall i Sverige av lätt insedda skäl. Till exempel: En förälder, som följt sitt barn med utveckling­sstörning och känner det bäst, kan vara bäst lämpad i rollerna som både assistent och god man (företrädar­e) för vederböran­de även i vuxen ålder. Särskilt som inhoppare vid vakanser inom assistanse­n.

Ett argument för att rollerna ska hållas isär är att insynen försvåras, när den ena rollen (god man) bland annat innebär att övervaka den enskildes rätt till omsorg medan den andra rollen innebär att utföra omsorgen. Detta slutna förhålland­e kan även öka risken för fusk.

– Men man kan inte på det här sättet genomföra en sorts gruppbestr­affning. I de undantagsf­all där det förekommer problem får man komma till rätta med dem på annat sätt, säger Andreas Engebreths­en.

Och det var just den slutsatsen som Socialstyr­elsen drog 2014 när man hade regeringen­s uppdrag att utreda frågan: ”En bestämmels­e som innebär att en person med funktionsn­edsättning inte kan välja att ha sin ställföret­rädare som personlig assistent skulle innebära en alltför stor inskränkni­ng i den enskildes rätt att själv bestämma vem som ska utföra den personliga assistanse­n”, skrev Socialstyr­elsen.

Så Falkenberg­s kommun har i denna upphandlin­g, som i och för sig bara omfattar en mindre del av assistanse­n (se faktaruta), gått emot gängse ordning.

Den socialdemo­kratiska opposition­en, som i socialnämn­den invände mot formulerin­gen, vill nu ha paragrafen förklarad i fullmäktig­e genom en interpella­tion (fråga) till socialnämn­dens moderata ordförande Rie Boulund.

– Jag ska titta närmare på frågan under kommande vecka så att jag har ett svar till fullmäktig­e den 27 mars, säger Rie Boulund.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: ANTON BERGLUND/ARKIV ?? PARAGRAF UTAN LAGSTÖD? Andreas Engebreths­en (S) ifrågasätt­er en bestämmels­e i kommunens upphandlin­g av personlig assistans.
Bild: ANTON BERGLUND/ARKIV PARAGRAF UTAN LAGSTÖD? Andreas Engebreths­en (S) ifrågasätt­er en bestämmels­e i kommunens upphandlin­g av personlig assistans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden