Hallands Nyheter

Bröllopsko­medi piggar upp i dyster tid

- MIRANDA SIGANDER/TT

Nedslagna av terroratta­cker och högerextre­ma framgångar bestämde sig regiduon bakom ”En oväntad vänskap” att satsa på en komedi i bröllopsmi­ljö. – Fast egentligen hatar vi bröllopsfi­lmer, säger de.

Över 50 miljoner har sett deras dundersucc­é ”En oväntad vänskap” världen över. I den spelar Omar Sy och François Cluzet varandras motsatser men slutsatsen är att de trots alla yttre olikheter ändå hittar gemensamma nämnare och kompletter­ar varandra.

En amerikansk nyversion av filmen, ”The upside” med Kevin Hart och Bryan Cranston är inspelad. Men eftersom det var The Weinstein Company som låg bakom filmen är det efter Harvey Weinsteins­kandalen oklart när den ska få premiär, berättar Éric Toledano och Olivier Nakache, (som inte är delaktiga i den amerikansk­a versionen).

MAN SKULLE KUNNA tro att regidun vid det här laget har ledsnat på att prata om filmen, som hade premiär 2011. Men de gladlynta och snabbprata­nde fransmänne­n, som tidigare i vintras besökte Göteborgs filmfestiv­al, ”kommer aldrig att tröttna” på det.

De påpekar också att den filmens grundtema egentligen präglar allt de gör. Det handlar om ett ”alla ska med”-budskap, som är extra viktigt i våra dystra, polarisera­de tider, menar regissörer­na.

– I Frankrike har vi haft en tung tid med terroratta­cker, ett spänt val med framgångar för Front National, hela atmosfären gjorde det svårt att andas. Vi kände att vi ville öppna ett fönster och få in nytt syre, säger Olivier Nakache.

DÄRMED FÖDDES IDÉN till bröllopsfi­lmen ”C’est la vie”, en bubblig komedi som utspelar sig på ett tjusigt slott där en storslagen bröllopsfe­st ska äga rum. Men i fokus står inte brudparet utan alla de som jobbar bakom kulisserna. Vi får följa festfixarn­a, servitörer, diskare, bröllopsfo­tografen och underhålla­rna i mer eller mindre knäppa situatione­r.

– Vi tyckte det var en perfekt miljö för att beskriva ett mikrokosmo­s. Det blir som en metafor för hela samhället. Men egentligen hatar vi bröllopsfi­lmer, brittiska går an men de amerikansk­a har alltid samma trista story, säger Éric Toledano.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden