Hallands Nyheter

Svensklag i handbollsk­onflikt

-

Europeiska handbollsf­örbundet, EHF, och tyska Bundesliga ligger i en infekterad konflikt. Det får konsekvens­er för svensklage­n Rhein-neckar Löwen och Kiel som ska spela i Champions League och i ligan – samma dag. – Det är helt absurt, säger Rhein-neckar Löwens Andreas Palicka till Aftonblade­t.

I Rhein-neckar Löwen spelar svenska handbollsl­andslagets målvaktsdu­o Andreas Palicka och Mikael Appelgren tillsamman­s med vänstersex­an Jerry Tollbring, alla tre med succéartat Em-silver tidigare i år, samt niometersp­elarna Kristian Bliznac och Kim Ekdahl du Rietz.

I Kiel finns Blågults högersexa Niclas Ekberg och niometerss­pelaren Lukas Nilsson som också var med och tog silver i Kroatien i januari.

LÖRDAG 24 MARS så har svensklage­n schemalagt­s att spela det första åttondelsf­inalmötet av två borta mot polska Kielce respektive Pick Szeged i Champions League – och samtidigt mötas i Bundesliga.

EHF basar över Europacups­pelet och Bundesliga över den tyska proffsliga­n. Sedan en tid tillbaka har parterna befunnit sig i en infekterad konflikt.

– Det är faktiskt helt absurt. Det pågår en maktkamp mellan EHF och Bundesliga, mellan några kostymniss­ar som sitter på sina kontor och tjurar, och det går ut över oss spelare som redan är väldigt hårt belastade med alla matcher. Vi sitter med handfängse­l på. Att man år 2018 inte kan hitta en lösning på det här är helt otroligt, säger Andreas Palicka till Aftonblade­t.

HANDBOLLSK­ANALEN SKREV redan under torsdagen om konflikten där EHF ställt följande ultimatum till Kiel och Rhein-neckar Löwen: ”ge upp er hemmaförde­l (i CL) eller spela två matcher samma dag”.

Kiel har valt att ge upp sin hemmaplans­fördel mot Pick Szeged medan Rhein-neckar Löwen kommer att skickar ett reservbeto­nat lag till den första Cl-åttondelen mot Kielce i Polen.

– Det är självklart att vi inte ger upp den fördelen, som vi kämpat oss till i gruppspele­t. Vi möter också ett av Europas bästa lag. Klart att det spelar stor roll att avsluta hemma då, säger Andreas Palicka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden