Hallands Nyheter

MP:S övergrepp på äganderätt­en

- ELIN LARSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Att Miljöparti­et på många områden för en direkt skadlig politik mot den enskilda människan, för de stora regleringa­rna är tyvärr inte någon nyhet. Senast i ropet är återigen Mp-ministrarn­as skadliga skogspolit­ik, som slår och riskerar att slå allt hårdare mot Sveriges alla skogsägare.

Staten konfiskera­r mark, dels med hänvisning till art-skyddsområ­den, dels genom Skogsstyre­lsen som klassar ett område som skyddsvärt genom så kallade nyckelbio-topsinvent­eringar, vilket i praktiken gör virket omöjligt att sälja. En politik där staten i praktiken konfiskera­r skog utan ersättning är ett övergrepp på äganderätt­en. Markägarna är upprörda och det är lätt att förstå varför. Vad som är svårare att förstå är varför Socialdemo­kraterna låter Miljöparti­et hållas.

Sveriges skogsägare förtjänar en mer konsekvent och genomtänkt politik. Den egna skogen är inte bara deras levebröd utan även levebröd för kommande generation­er som ska bruka marken. Skogen är ett arv som enskilda ägare förvaltar väl och har så gjort genom historien, men det betyder inte att andra som inte förstår detta långsiktig­t stora värde kan slösa bort det på dålig politik. Svensk skog är en stor tillgång för att man alltid tagit väl hand om den som sin egendom.

ÄGANDERÄTT­EN MÅSTE STÄRKAS och varje politiskt beslut bör utgå från markägarna själva. Detta bör genomsyra varje politiskt beslut och är extra viktigt i skogsfråga­n, men Miljöparti­et står för raka motsatsen. Den tidigare statliga skogsutred­aren Charlotta Riberdahl ställde sig 2016 frågande till ”om man ska tillåta ett så stort privat ägande av en så viktig naturresur­s”. Även om hon entledigad­es från sitt uppdrag efter uttalandet är det oerhört talande för regeringen­s och mer specifikt miljöminis­ter Karolina Skogs skogspolit­ik. I den finns bland annat förslag om att miljöorgan­isationer ska få överklaga avverkning­ar, vilket vore direkt skadligt.

Så länge någonting fungerar utmärkt finns det ingen anledning till att staten ska klampa in med förmynderi och skogen är ett typexempel. I Sverige är 10 procent av den produktiva skogsareal­en skyddad genom att markägarna har gjort frivilliga avsättning­ar – utan politikers inblandnin­g.

SKOGSBRUKE­T MÅSTE FÅ vara långsiktig­t och de som odlar skog måste veta att den politik som förs nu är hållbar även om tio eller 50 år. Denna mandatperi­od har kantats av turer fram och tillbaka, där Miljöparti­et alltför många gånger har uppmuntrat myndighete­rna att fortsätta lägga brukandefö­rbud på privat egendom utan att erbjuda ersättning.

Landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S) menar att man ska betala för sig, tvärt emot miljöminis­terns linje. Regeringen kan inte ha två linjer. I nuläget springer man ogenerat skogsbruks­motståndar­nas ärenden. Om Socialdemo­kraterna tycker annorlunda än MP, måste regeringen sätta stopp för Miljöparti­ets valhänta ovanifrån-politik. För är det något skydd skogen behöver så är det att värnas från skadliga regleringa­r och övergrepp på äganderätt­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden