Hallands Nyheter

20-åring överklagar våldtäkt

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

20-åringen dömdes till tre års fängelse för barnvåldtä­kt och barnpornog­rafibrott i Laholm. Nu vill han frias på de flesta av åtalspunkt­erna.

Halmstads tingsrätt ansåg att mannen vid flera tillfällen våldtagit en 13-årig flicka i en bil utanför biblioteke­t i Laholm. Han dömdes 19 januari till fängelse och att betala 355000 kronor i skadestånd till flickan.

Men rätten var inte enig. Rådmannen ansåg att mannen bara gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjand­e av barn och ville sätta straffet till fem månader.

MANNEN, SOM SUTTIT häktad i tre månader, har nu överklagat domen till hovrätten.

20-åringen hävdar att han inte kände till att flickan var under 15 år. Han påstår vidare att de haft sexuellt umgänge helt frivilligt. Filmerna han spelade in med sin mobil, som åklagaren lagt fram som bevis mot honom, anser mannens advokat visar att flickan inte utsatts för tvång eller känt rädsla.

Av de skälen vill mannen att åtalet om våldtäkt mot barn ogillas och att skadestånd­et stryks.

Han vill också frias från en rad andra brott i samma dom, bland annat misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak riktat mot flickans bästa kompis.

Gärningarn­a som blir kvar har ett betydligt lägre straffvärd­e. Därför anser advokaten att mannen ska släppas ur häktet.

DE TVÅ FLICKORNA motsätter sig 20-åringens yrkande. Deras målsägarbi­träde yrkar på att tingsrätte­ns dom står fast och att flickorna får de skadestånd de begärt.

Ingen av parterna åberopar någon ny bevisning i målet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden