Hallands Nyheter

Varför ska det vara så svårt att få åka tåg?

- Bengt Wernersson 010 471 52 72 • bengt.wernersson@hn.se

Ja, jag vet att jag är en speciell och säkert besvärlig kund. Men jag tror ändå inte att jag är unik. Jag har förmånen att inte behöva pendla till jobbet. Därför är jag heller ingen särskilt frekvent användare av den säkert helt utmärkta kollektivt­rafik och de fantastisk­t enkla betalnings­system för att utnyttja sig av denna, som förmodlige­n finns.

JAG TILLHÖR NÄMLIGEN periodarna­s skara. Jag åker alltså kollektivt bara då och då. Oftast är det med tåg till Göteborg för vidareresa till Stockholm. I andra fall ska jag till Kastrup för att ta flyget. Det är alltså den typen av inte alltför ofta förekomman­de resor och självklart vad som kan uppfattas som bagatellar­tade problem som jag har erfarenhet av. Men nog så irriterand­e.

När jag ska till Stockholm går jag väldigt enkelt in på SJ:S hemsida och bokar min biljett hela vägen. Inklusive delen Falkenberg-göteborg. Jag får biljetten hemsänd eller skickad som ett sms till min mobil och fakturan kommer på posten. Smidigt och enkelt tycker jag.

MEN NÄR JAG ska åka med Hallandstr­afiken och Öresundstå­get till Kastrup är inget av detta möjligt. Jo, SJ är säkert tjänstvill­igt med biljetter också till Öresundstå­get. Men det kostar extra.

Däremot går det inte att köpa biljetter till Kastrup i mobilen. Den annars så utmärkt app från Hallandstr­afiken som finns och där debitering sker direkt mot mitt kontokort, går inte att använda. Jag frågar mig varför?

Det går däremot att köpa biljetten på bussen upp till stationen. Liksom i de automater som finns på Falkenberg Station. Men varför ska man behöva utsätta sig för den stressen? Det är fler som vill åka med bussen än jag och som har en tågtid att passa. Rekommenda­tionen är ju dessutom att man ska ha biljetten klar när man kliver på.

Den tid man har uppe vid stationen är också knapp. Om kontokorte­t vägras eller något annat strular så blir det till att kliva på tåget utan biljett. Det kan bli dyrt!

Det finns också, sägs det, utmärkt service på Pressbyrån. Men med all respekt för personalen där. Koll på rabatter, resevillko­r, tider med mera är knappast det som de är bäst på. Och har man någon fråga bildas det snabbt en kö av kunder som bara ska köpa en tidning.

SÅ DET ÅTERSTÅR bara att knalla iväg till Hallandstr­afikens kontor. Där får jag all den service jag behöver. Men ännu bättre hade det förstås varit om jag hade kunnat klara allt själv hemifrån. För varför ska det vara så svårt att få åka tåg när all denna moderna teknik finns? Eller vill man inte ha oss sällanrese­närer som sina kunder?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden