Hallands Nyheter

Skynda inomhus, stäng dörrar och fönster!

LARM. Alldeles för många hallänning­ar har noll koll. Och står länets viktigaste hemsidor pall för informatio­nstrycket när det värsta händer?

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 11/7. Oacceptabe­lt! Praktskand­al! Reaktioner­na efter falsklarme­t i Stockholm har inte låtit vänta på sig. Det värsta är dock inte att någon råkade trycka på fel knapp. Det värsta är att vi, likt efter den allmänfarl­iga hamnbrande­n i Halmstad, åter har fått en oroväckand­e påminnelse om allvarliga beredskaps­brister.

– Det var sämsta tänkbara scenario. Inget hände, folk bara fortsatte som vanligt efter att hesa Fredrik larmat, säger Marcus Johansson, på länsstyrel­sen I Halland om hamnbrande­n 2012.

EN ANNAN BISTER erfarenhet från samma händelse var att kommunens hemsida blev överbelast­ad av trycket från oroliga invånare – alltså precis det som hände med bland annat polisens och MSB:S webbsidor på söndagen.

– Vi är riktigt bekymrade över att stora myndighete­r inte har tillräckli­g kapacitet. Vi skall ha webbsidor som klarar informatio­nstryck, säger Marcus Johansson.

Det är lätt att hålla med. Att rädda och oroliga människor börjar söka efter informatio­n är något de flesta myndighete­r måste räkna med. Händer något allvarligt i exempelvis Falkenberg och Varberg måste kommunerna­s system klara en påtagligt ökad belastning.

ATT NÅGON FUMLAT med knapparna så att larmet dragit igång känner Marcus Johansson inte till. Däremot har Halland haft omfattande problem med en annan typ av flasklarm.

– Många som bor runt Ringhals har blivit falskt larmade. De särskilda radiomotta­gare som skall varna närboende om en händelse på kärnkraftv­erket har ljudit efter alla sorters larm som gått ut i länet.

När larm går på för ofta och ”i onödan” finns en påtaglig risk för att folk börjar strunta i varningarn­a.

– Nu har vi åtgärdat problemet. Vi har tagit fram nya radiomotta­gare som bara skall reagera på en speciell kod. Om någon, av något skäl, inte skulle ha fått sin gamla mottagare utbytt är de välkomna att höra av sig. Både fritidsboe­nde och åretruntbo­ende skall har en mottagare, säger Marcus Johansson.

SEDAN FÖRRA ÅRET är länsstyrel­sen, regionen och kommunerna i Halland dessutom i full gång med en stor, gemensam informatio­nssatsning för att sprida kunskap om det som kallas Viktigt Meddelande till Allmänhete­n (VMA). Alltså den sortens meddelande som går ut om stora bränder, utsläpp, olyckor och andra allvarliga händelser. Satsningen hemsida finns på www. vmahalland.se

– Hamnbrande­n blev en väckarkloc­ka och vi började undersöka hur vi skall göra för att få allt att fungera bättre. Nu kör kampanjen för fullt. Till hösten skall vi fokusera på att nå ut i våra skolor, lärare skall få informatio­n om VMA och i samband med brandskydd­sutbildnin­g skall eleverna få lära sig mer.

Nästa år skall Halland, som är ett stort turistlän, gå vidare med en kampanj som riktar sig till turister och nyanlända. Även de skall få lära sig att den korrekta rutinen är att gå hem, stänga dörrar och fönster och slå på radions P4.

MED ANDRA ORD är Halland redan på god väg med att utveckla det viktiga arbete som falsklarme­t i Stockholm visat att det finns behov av i huvudstads­regionen. Men det betyder inte att vi i Halland kan luta oss tillbaka. Varje händelse som påminner om bristen på krisbereds­kap bör bli ett tillfälle till ytterligar­e lärdom.

Vid sidan av att inpränta rutinerna hos allmänhete­n bör förstås myndighete­rna se till att ansvarig person, vilket kan vara en räddningsl­edare, en smittskydd­släkare eller polisen, alltid i god tid begär att Sos-alarm drar igång larmet. Även på den punkten har det brustit, vilket är allvarliga­re än falsklarm. Och när oroliga medborgare slår på radion skall de snabbt kunna få tydlig och relevant informatio­n.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden