Hallands Nyheter

Holmlunds första ord efter olyckan

-

Anna Holmlund skadade sig allvarligt i en skicrossol­ycka i december. Nu har Dagens Nyheter träffat Os-bronsmedal­jören från 2014 och hennes föräldrar och pratat om Annas nya liv.

Det var bara några dagar innan julafton i fjol som det hela inträffade. Under en träning i Italien kraschade Anna Holmlund och slog i huvudet.

Hon fördes i helikopter till ett sjukhus i Bolzano, där prognosen kom. Den var värre än vad som först hade befarats. Hon hade ådragit sig blödningar i hjärnan och opererades direkt.

29-åringen sövdes sedan ner och kort därefter flögs hon, strax före nyår, hem till Sverige för fortsatt intensivvå­rd.

ETT PAR MÅNADER senare vaknade Anna och har sedan dess gjort små framsteg.

Och i en intervju med Dagens Nyheter har hon nu pratat med media för första gången efter händelsen.

I hennes nya liv i rullstol måste hon träna på allt från början. Sådant som tidigare var en självklarh­et. Som att äta.

När DN frågar om vad hon vill träna på svarar hon: – Hoppa. Springa. Sen. I övrigt har Anna kommit längre än vad som hade förväntats.

– Läkare säger att det inte borde vara möjligt att komma så långt som hon redan gjort. Är det någon som ska klara det här så är det Anna, säger pappa Lars.

– Nu har det planat ut lite men hjärnan håller på att reparera sig under två års tid så vi har inte gett upp hoppet om att det ska bli ytterligar­e förbättrin­gar, säger mamma Margaretha.

PLANEN ÄR ATT Anna, som har den tredje graden av hjärnskado­r, i juli ska flyttas från Danderyds sjukhus till en lägenhet i hemorten Sundsvall.

– Anna klarar ingenting helt själv från det att hon går upp på morgonen. Minst två personer måste vara med vid alla förflyttni­ngar eftersom hon är så ostadig, säger Margaretha.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? FÅR LÄMNA SJUKHUSET. Anna Holmlund kraschade och slog i huvudet. I juli är det tänkt att hon ska få lämna Danderyds sjukhus. Bilden är från en tidigare pressträff
Bild: JOHANNA LUNDBERG FÅR LÄMNA SJUKHUSET. Anna Holmlund kraschade och slog i huvudet. I juli är det tänkt att hon ska få lämna Danderyds sjukhus. Bilden är från en tidigare pressträff

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden