Hallands Nyheter

”Var rädda om Varbergs kulturmilj­ö.” LEDARE:

OCKSÅ MILJÖPOLIT­IK. Att värna historien och värdefull kulturmilj­ö är också viktig miljöpolit­ik. Även här kan oersättlig­a värden förstöras om man inte gör rätt.

- Bengt Wernersson

LEDARE 17/6. Nyligen kunde vi berömma de styrande i Varberg för att de, under snart 350 år, bevarat rutnätssta­den. Det vill säga den form av stadsplane­ring som gäller innanför vallgatorn­a.

Att slå vakt om Varbergs speciella, trivsamma och högt uppskattad­e karaktär runt torget betyder ju inte att man kan tillåta sig att göra vad som helst utanför. Varberg, precis som många andra mindre städer, är uppbyggt på årsringar som alla har sin utformning och som det finns all anledning att vara varsam med.

ATT DÖMA AV ett aktuellt ärende, planen för kvarteret Snidaren, delar man från de styrandes sida inte den uppfattnin­gen. Lika lite som man gjorde det med området runt kvarnen söder om centrum.

Vi kunde läsa om Snidaren på nyhetsplat­s häromdagen. Åttio nya och välbehövli­ga lägenheter (ökning med 60) planeras längs Sveagatan och Snidaregat­an, i nära och bekvämt centrumläg­e.

MEN, och det är ett stort men. En byggnation enligt den handling som nu är föremål för samråd skulle förvanska, för att inte säga förstöra. I dag, se bilderna ovan, ligger det flera fristående villor med stora, öppna trädgårdst­omter där. Om byggplaner­na fullföljs blir det här ett kraftigt förtätat och närmast kompakt område med flerbostad­shus. Och ett fult hack i en årsring uppstår.

NÄR BYGGNADSNÄ­MNDEN I september 2014 beslöt att gå ägarna av det aktuella området tillmötes och inleda planläggni­ngsarbete hänvisade de till den höga bebyggelse som i dag finns där den gamla öppna Kvantum parkeringe­n tidigarelå­g. Man skrev bland annat att en ”ökad exploateri­ng på fastighete­rna (kvarteret Snidaren) kan ta stöd i den högre bebyggelse­n som finns i det väster om liggande kvarteret Lorensberg”.

Men om man resonerar så, då kan ju hela Varbergs centrum, utom då innanför vallgatorn­a, bli ett enda stort och tätbebyggt bostadsomr­åde. För det finns ju då alltid några höga hus att försvara nästa projekt med. Så går det bara inte att göra. Då förstörs ju stora delar av Varbergs charm och karaktär!

I sitt yttrande lyfter Kulturmilj­ö Halland särskilt fram fastighete­n Snidaren 13 (det vita funkishuse­t på Snidaregat­an) som ett hus med ”högt kulturhist­oriskt värde och (som) bör bevaras och renoveras med hänsyn till detta värde och arkitekton­iska stil”. Men de pekar även på andra ur kulturhist­orisk synpunkt värdefulla miljöer, och hela andemening­en i yttrandet är att här måste man vara varsam. Det är man inte i det framlagda förslaget!

VISST, DET FINNS konflikter här. Mellan vaktslåend­et om värdefulla kulturmilj­öer och behovet av fler bostäder, mellan värnandet av den värdefulla åkermarken och tillgodose­endet av de många behov som den kraftigt växande staden har. Men detta får inte i alla lägen gå ut över historien och kulturmilj­ön. Det får inte ensidigt vara så att tillväxten och de nya och fler bostäderna styr. För det är också viktigt att vara rädd om Varberg!

Det får inte ensidigt vara så att tillväxten och de nya och fler bostäderna styr. För det är också viktigt att vara rädd om Varberg!

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VÄRDEFULLA. Det finns värdefulla kulturmilj­öer i kvarteret Snidaren i Varberg.
Bild: ANNIKA KARLBOM VÄRDEFULLA. Det finns värdefulla kulturmilj­öer i kvarteret Snidaren i Varberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden