Hallands Nyheter

För två år sedan kom Adam Mattar bort. Han tog tåget och återfanns 22 mil hemifrån.

FÖRSVANN: 4-ÅRING HITTADES EFTER FYRA TIMMAR

- Lena Lyxell 010-471 52 68 ∙ lena.lyxell@hn.se

För två år sedan upplevde Olga och Daniel Mattar alla föräldrars värsta mardröm. Deras då 4-årige son Adam försvann. Efter fyra timmar återfanns han på ett tåg i Munkedal.

Adams ögon glittrar och energin sprudlar. Han är en öppen, glad och nyfiken kille som snart ska börja skolan. Han har tusen frågor om allt och inget. Adam har nästan inga minnen från den dramatiska eftermidda­gen i juni 2015. Det har däremot hans föräldrar.

– Det tog väldigt lång tid innan jag kunde sluta oroa mig för allt som hade med Adam att göra, säger pappa Daniel. Han minns alla samtal han ringde till Olga så fort hon och Adam varit borta från hemmet i mer än en kvart. Och han minns alla sömnlösa nätter och tankar som tagit honom igenom tänkbara hemskheter som Adam kunnat hamna i.

– För mig var det nästan tvärtom, säger mamma Olga.

– Jag hade så svårt att ta till mig att det verkligen hänt. Det var först långt senare som jag började förstå vilken tur vi haft.

DET VAR PÅ eftermidda­gen söndagen efter midsommar för två år sedan som Olga gick till Willys för att handla tillsamman­s med sina barn och sin mamma. De promenerad­e som vanligt från hemmet på Tröingeber­g, passerade i närheten av tågstation­en och tog sig till livsmedels­affären. Efter en stund upptäckte Olga att Adam försvunnit.

– Jag visst att han var intressera­d av tåg. Ha ville alltid titta på dem och frågade alltid om när han skulle få åka. Därför misstänkte jag att han tagit sig till stationen. Jag ringde Daniel och bad att han skulle åka dit och leta.

DET GJORDE DANIEL, men på stationen fanns inget spår efter hans son. Adam var redan på väg till Göteborg när hans pappa började leta efter honom på stationen i Falkenberg. Under tiden fortsatte Olga och hennes mamma att leta i butiken, personalen engagerade sig och efter en stund kopplades Missing People in. Allmänhete­n som förstod vad som hänt kom till parkeringe­n vid Willys för att hjälpa till. Efter ett

tag var det närmare 400 personer på plats som var beredda att börja letandet. Just som den första gruppen skulle ge sig av fick Missing Peoples ledare beskedet att Adam hittats på ett tåg i Munkedal i de mellersta delarna av Bohuslän, 22 mil från Falkenberg.

– Han var glad när vi fick prata med honom på telefon, minns Olga.

POLISEN SKJUTSADE OLGA och Daniel halva vägen till Munkedal när de äntligen fick återse sin son.

– Det är en känsla jag aldrig glömmer, säger Olga.

Redan två dagar senare åkte Adam och pappa Daniel med tåg till Varberg.

– Det var för att avdramatis­era det som hänt. Tågpersona­len kände igen Adam. Han blev fotografer­ad och det blev stor uppmärksam­het, minns Daniel.

Adam pratar sällan om vad som hände den där soliga eftermidda­gen när han valde att gå sin egen väg. Han har ingen aning om vilken uppståndel­se han orsakade och han ställer inte många frågor. Vid flera tillfällen har han sagt att han fick hjälp av en kvinna att ta sig av och på tåget.

– Adam var så liten då och hade svårt att ta sig uppför den branta trapporna till perrongen. Han måste ha fått hjälp av någon, men vem skulle göra något sådant med ett ensamt barn? funderar Daniel.

”Adam var så liten då och hade svårt att ta sig uppför den branta trapporna till perrongen. Han måste ha fått hjälp av någon, men vem skulle göra något sådant med ett ensamt barn”

TÅGRESAN TILL MUNKEDAL och Varberg är långtifrån den enda tågresan Daniel fått göra. Hela familjen blev bjuden på en resa till Köpenhamn strax efter Adams tur på egen hand och Adam har fått göra flera resor till Varberg. Men intresset för tåg har svalnat. Nu planerar han att gå i sin pappas fotspår.

– Adam vill öppna en restaurang. Han har massor med frågor om hur man gör när man lagar mat, säger Daniel.

DANIEL MATTAR pappa till Adam

 ??  ?? SPRING I BENEN. Adam Mattar en nyfiken kille. För snart två år sedan tog hans nyfikenhet honom till tågstation­en i Falkenberg. Hans föräldrar Daniel och Olga fick uppleva fyra mardrömsti­mmar innan Adam återfanns.
SPRING I BENEN. Adam Mattar en nyfiken kille. För snart två år sedan tog hans nyfikenhet honom till tågstation­en i Falkenberg. Hans föräldrar Daniel och Olga fick uppleva fyra mardrömsti­mmar innan Adam återfanns.
 ??  ??
 ?? Bild: LENA LYXELL ??
Bild: LENA LYXELL
 ?? Bild: LENA LYXELL ?? ORO. Adams försvinnan­de satte spår hos hans föräldrar Daniel och Olga. Lillebror Omar är lyckligt ovetande.
Bild: LENA LYXELL ORO. Adams försvinnan­de satte spår hos hans föräldrar Daniel och Olga. Lillebror Omar är lyckligt ovetande.
 ?? Bild: LENA LYXELL/ARKIV ?? TILLSAMMAN­S IGEN. Bilden är tagen någon dag efter den värsta uppståndel­sen.
Bild: LENA LYXELL/ARKIV TILLSAMMAN­S IGEN. Bilden är tagen någon dag efter den värsta uppståndel­sen.
 ?? Bild: LENA LYXELL/ARKIV ?? STORT PÅDRAG. Nästan 400 personer var beredda att ge sig ut för att leta efter Adam i Missing peoples regi.
Bild: LENA LYXELL/ARKIV STORT PÅDRAG. Nästan 400 personer var beredda att ge sig ut för att leta efter Adam i Missing peoples regi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden