Hallands Nyheter

Välfärden finansiera­s med skatter

-

på ”En dag att hylla vårdens viktiga hjältar” (17/5).

VÄLFÄRD. Förra veckan skrev moderatern­a i denna tidning att de vill värna om sjuksköter­skor och barnmorsko­r genom att sänka skatten på inkomster. Bara en moderat kan dra slutsatsen att sänka skatten skulle vara att värna om de som är anställda för att jobba i välfärden. Välfärden finansiera­s genom skatter. Den vanligaste åsikten vi får till oss från såväl sjuksköter­skor som barnskötar­e är att de behöver en bättre arbetsmilj­ö och högre lön. Inget av det kommer till av sänkt skatt.

2006-2014 sänktes skatterna med 140 miljarder och kommuner och landstings verksamhet­er, skola, vård och omsorg tog stryk. I Halland har vården ett prognostis­erat underskott på över 200 miljoner kr år 2017. Fler och fler sjukskrive­r sig och kostnadern­a för hyrpersona­l ökar. Det är redan i dagsläget svårt att få verksamhet­en att gå runt. Då går det inte att sänka skatten.

De halländska sjuksköter­skorna behöver fler arbetskamr­ater och inte fler hyrsjukskö­terskor, de behöver bättre arbetsmilj­ö och bättre arbetsvill­kor och en god löneutveck­ling. En god löneutveck­ling får man genom att parterna på arbetsmark­naden förhandlar, inte genom skattesänk­ningar. Och en stark välfärd får Sverige och Halland genom att politiken prioritera­r välfärden. Det kommer vi fortsätta att jobba för.

Adnan Dibrani (S)

riksdagsle­damot

Lise-lotte Bensköld Olsson (S)

gruppledar­e för i region

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden