Hallands Nyheter

GW tror inte på långt straff

- JOAKIM KULLBERG 010-471 51 92 joakim.kullberg@hn.se

Professor Leif GW Persson tror inte att 20-åringen som erkänt mordet på Albin Einarsen får något särskilt allvarligt straff för brottet.

På tisdagskvä­llen tog SVT:S program ”Veckans brott” upp Albinmorde­t – som förra veckan tog en ny vändning. Brottet anses i huvudsak vara uppklarat i och med att en 20-årig man erkände att det var han som dödade 16-årige Albin Einarsen den där majkvällen 2014.

I tv-programmet – som sändes klockan 21 på tisdagskvä­llen – säger Leif GW Persson, professor i kriminolog­i, att han anser mordet vara ”klappat och klart” men påpekar samtidigt att 20-åringen troligtvis inte kommer att få något särskilt långt straff.

– KAMRATEN ÄR i dag 20 år, han var vid brottstill­fället 17 så att det blir inget särskilt påföljdsmä­ssigt.

– Man försöker hålla folk utanför fängelsesy­stemet ända upp till 21, det kan väl bli någon form av ungdomsvår­d, säger Leif GW Persson i programmet.

Programled­aren Camilla Kvartoft frågar också professorn om han tror att det finns någon ytterligar­e gärningspe­rson inblandad – men det är han ganska säker på att det inte finns.

– Enligt vad han själv säger skulle han ha gjort det här ensam och enligt sista observatio­nen skulle det ha varit de här båda. Något senare skulle de ha rykt ihop och börjat slåss.

I PROGRAMMET DISKUTERAS också faktumet att 20-åringen har blivit förhörd av polisen redan i ett tidigt skede av utredninge­n. Camilla Kvartoft undrar då om inte polisen borde ha fått till ett erkännande långt tidigare.

– Jo, man kan ju tycka det. Den där sista personen som man kan koppla till offret har alltid – rätt eller fel – sin givna placering på listan över misstänkta, säger Leif GW Persson.

I ett tidigare avsnitt av ”Veckans brott” var GW Persson starkt kritisk till Halmstadpo­lisens jobb med utredninge­n. Det han var kritisk mot då var att ärendet till en början rubricerad­es som olycka, vilket fick till följd att viktiga spår gick förlorade. I tisdagens program har han dock svängt.

– Det dröjde en stund men man fick ordning på det till sist – och det hedrar dem. Den absolut nödvändiga förutsättn­ingen är att någon inte släpper ärendet.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? UPPKLARAT. Efter det stora genombrott­et i Albin-utredninge­n hyllar nu den tidigare så kritiske Leif GW Persson Halmstadpo­lisens arbete.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT UPPKLARAT. Efter det stora genombrott­et i Albin-utredninge­n hyllar nu den tidigare så kritiske Leif GW Persson Halmstadpo­lisens arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden