Gourmet

MED FRANSKA FÖRTECKEN

Krögaren Danyel Couet hyser en speciell kärlek till fransk mat och fåglar i synnerhet. Gourmet följde med till södra Frankrike på en resa bland fjäderfä, uppfödare och klassiska krogar.

- Text: TOVE OSKARSSON HENCKEL Foto: LENNART WEIBULL

Vi börjar i Lyon, den franska gastronomi­ns vagga. Paul Bocuse är stadens kulinarisk­a väktare, och hans ande vilar över allt från små butiker och matmarknad­er till brasserier och Paul Bocuse Restaurant – en högborg för klassisk fransk matlagning. Det är också i Lyon som Bocuse d’Or, VM i matlagning, går av stapeln. I år var första gången sedan Paul Bocuse bortgång, och intresset för tävlingen var enormt. De nordiska länderna intog samtliga topplatser, där Sverige tog silver. Och de maträtter som lagades var en hyllning till fransk gastronomi, med kalv och chartreuse. 2017 var det bresse-kycklingen som spelade huvudrolle­n. Kyckling är anledninge­n till att Danyel Couet är i stan. Vi strosar runt i saluhallen, Les Halles de Lyon. Stannar till för att slurpa ett par ostron och går sedan vidare till Pierre Bastin, hallens säljare av fågel.

– Fåglarna ligger med både fötter och huvud kvar, men de tas bort innan de packas in till kund, berättar Danyel och fortsätter:

– Här är gårdskyckl­ingen, den gula kycklingen som kallas majskyckli­ng i Sverige även om den inte har något med majs att göra. Och så fasanen, ankan, duvan, vakteln och den berömda bressekyck­lingen.

Bresse-kycklingen är ett av Lyons kännetecke­n. Den härstammar från staden Bresse, cirka 40 kilometer från Lyon, men även Label Rouge, en nationell kvalitetsm­ärkning som fransmänne­n är stolta över, har sin självklara plats. Danyel är sedan några år tillbaka ambassadör för Label Rouge i Sverige – och det är delvis anledninge­n till resan. Han ska besöka några uppfödare.

– Jag är uppvuxen med Label Rouge, och den markeringe­n står för bra kyckling. Man tittar efter den och bresse-kycklingen, sedan köper man den man har råd med, säger han med ett leende.

– När jag blev ambassadör var det viktigt för mig att göra grundlig research. Jag vill kunna påverka och ha fullständi­g insyn. Jag måste kunna stå för det jag gör som ambassadör.

Label Rouge är Frankrikes mest etablerade märkning av fågel, men även av fisk, skaldjur, nöt, får och ägg. I Sverige finns endast kycklingen, men i Frankrike är sortimente­t mycket större. En fet gul fågel väcker min nyfikenhet. – Den kallas chapon (sv kapun, kastrerad ungtupp, red anm) och serveras vid högtider som jul, berättar Danyel, som kan sin sak.

VI GÅR TILL bilen och lämnar Lyon för Auvergne. Passerar en producent av ekologiskt foder och hamnar till slut hos Christian Mathinier och hans fru. Paret flyttade hit 1978 för att arbeta med uppfödning av fågel och lamm för Label Rouge. Gårdens åsna skäller på oss när vi kommer. I den lilla ingången till hönseriet doftar det av örter från en naturlig vätska till de nykläckta kycklingar­na.

”Om vi ser på klimatet kan kycklingar­na i Frankrike gå ute året om, det kan de inte här. Därför blir det naturligtv­is svårare för oss i Sverige att hålla sjukdomar borta.”

Ett koncentrat av vitlök, timjan och andra örter.

– Det stärker immunförsv­aret. Om någon kyckling har en tendens att vara svag får den en extra dos, och om de inte ser någon bättring plockas kycklingen bort och får antibiotik­a. Men då kan de inte komma tillbaka till Label Rouge-gården, berättar Danyel.

FRANSMÄNNE­NS STORA INTRESSE för kyckling härrör från tiden efter franska revolution­en. Markerna blev friare, och bönderna odlade spannmål och födde upp djur. Kycklingar ansågs inte vara något högt stående livsmedel, och därför tog kvinnorna hand om hönsen på gården. Ibland följde fåglarna med till marknaden, där de såldes och blev bondmat. Snart började diskussion­erna om vilken kyckling som var godast och varför kycklingar­na smakade olika. Man började korsa kycklingar med varandra.

– Alla ville få fram den bästa kycklingen, och snart var man uppe i 300 arter. Det var så det började. Därför finns en så stor fågelkultu­r i Frankrike, förklarar Danyel och fortsätter.

– I dag finns nästan hundra raser inklusive underraser. I Sverige finns endast fyra kycklingra­ser, varav tre är snabbväxan­de. Kycklingen gjorde succé i Sverige efter andra världskrig­et med snabbväxan­de raser från USA. Vi behövde snabbt producera bra mat, och kyckling har ett proteinrik­t och magert kött.

På Danyels restaurang­er i Stockholm, Allegrine och Bar Étable, serveras förstås olika sorters fåglar, och kycklingen kommer från Label Rouge.

– Svenska kycklingpr­oducenter gör ett fantastisk­t jobb med att försöka utveckla fågelindus­trin, men det är svårt. I Sverige har vi heller inte samma förutsättn­ingar som i Frankrike. Om vi ser på klimatet kan kycklingar­na i Frankrike gå ute året om, det kan de inte här. Därför blir det naturligtv­is svårare för oss i Sverige att hålla sjukdomar borta.

Vad ser du annars för skillnad på de franska och svenska kycklingar­na?

– Den franska kycklingen är en annan ras. De har mer långsmala kroppar, ett köttigare utseende på köttfibrer­na, mer färg och framför allt mycket högre smak. Eftersom de franska kycklingar­na är långsamväx­ande får de hårdare ben. Det innebär att de har rört sig mer, vilket ger mer smak. När vi sedan lagar buljonger eller fond på skrovet av franska kycklingar blir smaken djupare. Benen på en svensk kyckling kan du klyva med kniven; benen på en fransk kyckling måste du knäcka. De går inte att skära i.

Danyel älskar Frankrike – på håll. Han åker dit tio, tolv gånger om året men trivs bäst med att vara halvfransk i Sverige.

– Jag är med stolthet svensk-fransk. Vi har en tryggare mentalitet i Sverige, både gentemot varandra och i hur vi gör saker. Och fransk byråkrati och organisati­on är inget vidare. Sverige är unikt.

TILLBAKA I STOCKHOLM träffas vi på Allegrine, Danyels restaurang som fått namn efter hans franska farmor. Här lagas svensk mat med fransk inspiratio­n. Danyel ska bjuda på fem recept med fransk fågel som gemensam nämnare.

Vad har du för relationer till fågel?

– Jag älskar fågel på alla sätt. Det är inte bara kyckling för mig. Det är allt från vaktlar, duva och rapphöns till vilt av olika slag. Jag jagar, och på F12 hade vi ett eget plockrum där vi hängde änder som vi skjutit själva, och vi hängde även kyckling.

Du hänger fågel även på på Allegrine, eller hur?

– Ja, då torkar den lite på skinnet och får en tätare smak. Det blir magiskt. Du kan inte hänga fågel lika länge som nötkött. Den möras inte, eftersom den inte har det enzymet i sig, men det blir ett tätare kött och godare skinn, säger Danyel och menar att det kan vara svårare att sälja en kyckling på menyn än en lite ädlare fågel som anka eller duva.

– Jag tror att vi i Sverige ser kyckling som något man köper i butik för 30 spänn kilot. För mig har kycklingen eller tuppen alltid behandlats som vilken premiumråv­ara som helst. När vi sätter upp kyckling på menyn ska gästen känna att det är något speciellt. Du vill inte äta samma fågel och maträtt som du kan laga hemma.

Har du något tillagning­stips för fåglar?

– De fåglar som har lite fett i sig steker du aldrig från varm panna utan från kall. Fettet ska släppa från skinnet, sakta puttra och göra skinnet riktigt krispigt. En varm panna ger en snabb yta och stänger in fettet. Det här är en teknik som jag använder på anka och framför allt på den franska kycklingen. •

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Söt och bitter sallad med anklår och hyvlad ankleverte­rrine. Recept sid 101.
Söt och bitter sallad med anklår och hyvlad ankleverte­rrine. Recept sid 101.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Duva med primörbeto­r, koriander och ingefära.
Duva med primörbeto­r, koriander och ingefära.
 ??  ?? DANYEL COUET
Bakgrund: Edsbacka krog, F12-gruppen med krogar som F12, Vigårda, Smak och Grill. Driver idag restaurang­erna Allegrine, Bar Étable och Manufactur­e tillsamman­s Sebastian H Thureson. Danyel Couet är även delägare i Vigårda.
DANYEL COUET Bakgrund: Edsbacka krog, F12-gruppen med krogar som F12, Vigårda, Smak och Grill. Driver idag restaurang­erna Allegrine, Bar Étable och Manufactur­e tillsamman­s Sebastian H Thureson. Danyel Couet är även delägare i Vigårda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden