Gourmet

FRIDA LEIJON

-

Frida Leijon har arbetat med bageri och konditori sedan tonåren. Dessutom är hon en utpräglad tävlingsmä­nniska. Självklart är Frida en perfekt medlem av Svenska Konditorla­ndslaget. Tillsamman­s med Fredrik Borgskog och Mattias Ljungberg åker hon till konditor-VM, Coupe du Monde de Pâtisserie, i slutet av januari för att tävla. Frida finns till vardags på Güntherska hovkondito­riet i Uppsala och kommer under tävlingen att ansvara för tårta och sockerskul­ptur.

– Det är inte så många i den här branschen som jobbar med socker. Jag gjorde det lite när jag tävlade i junior-VM i pastry 2010. Därför kändes det naturligt för mig att ta den rollen, men vi hjälps alla åt, säger Frida, som trots sina unga 28 år har en hel del tävlingar i bagaget.

Det har förutom JVM varit SM och EM för Unga bagare. Frida är uppvuxen i Uppsala och insåg tidigt att hon inte ville sitta i skolbänken utan jobba med något praktiskt. En prao på konditori blev avgörande.

– Jag tycker om att vara kreativ, att måla och rita. I dag är jag glad att jag jobbar med det jag gör, säger hon och fortsätter:

– I tonåren tävlade jag mycket i löpning, cykling, skridsko … Det är en utmaning att tävla; man får driva sig själv lite extra, och det ger en kick. Om du ska tävla måste du också vara förberedd. Jag tränar varje dag.

Frida jobbar med vana händer med det sega, färgade sockret som hon formar till ett vackert band i rött och vitt.

– Sockerskul­ptur är lite som polkagris. Du kokar upp socker. Häller ut det. När det börjar svalna kan du börja dra det som polkagris. Skillnaden är att polkagris drar man tills man säger att det ”dör”. Det bildas kristaller i sockret och det blir poröst. Vi tar sockret innan det ”dör”, då det fortfarand­e har en glans. Du kan blåsa det med en liten pump till en kula, dra strån, blad och spröt eller gjuta.

På Coupe du Monde ska Fridas skulptur var en och en halv meter hög, så det gäller att gjuta en stadig botten som samtidigt ska se elegant ut med vacker glans.

– Vi har ingenting att förlora utan går in för att göra vårt bästa. Vi i Sverige är duktiga på smaker. Det kommer att bli tufft, men jag tror att vi har chans att nå långt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden