Gourmet

Fem fina fiskar

- Text: MARIA CANABAL The Chairman 18 Kau U Fong, Central. Hongkong

Holländare­n Richard Ekkebus från restaurang Amber i Hongkong tipsar om sina allra bästa fisk- och skaldjursu­pplevelser – från Tokyo till Toscana.

Holländskf­ödde Richard Ekkebus insåg mycket tidigt att det inte går att lura Hongkong-bor när det gäller fisk – bara för att fisken levde fem minuter innan den serverades! I Hongkong är det fullt normalt att se en hel vägg med akvarier, ur vilka kunderna gör sina val. Till skillnad från européer vägrar Hongkong-bor att acceptera fisk som är en eller två dagar gammal. De har ett sjätte sinne för fisk, och där vi skulle säga att den är ”riktigt färsk” skulle de genast genmäla att de vädrar ”en ful fisk”. Richard har i många år jobbat hos Pierre Gagnaire, Alain Passard och Guy Savoy. Hans stil i köket är klassisk, och han använder färskast möjliga och lokalt producerad­e råvaror. På hans restaurang Amber, i Hotel Mandarin i Hongkong, serveras traktens förmodlige­n bästa fisk och skaldjur. Han beställer de mest utsökta och exklusiva sjögurkor från Hokkaido, och de flygs dagligen in till Hongkong. Flera av hans rätter innehåller belugakavi­ar, själva inbegreppe­t av lyx, och fisken är så perfekt tillagad att det emellanåt är svårt att gissa vilken metod som använts. Ekkebus gäster hör förmodlige­n till de allra mest krävande kosmopolit­erna. Det passar honom perfekt, eftersom han alltid lagar perfekt mat. Amber. The Landmark Mandarin Oriental. 15 Queen's Road Central, Hongkong

Sushi Yoshitake och Sushi Shikon

Yoshitake är den enda japanske kocken i världen med två 3-stjärnigt Michelin-belönade restaurang­er, en i Tokyo och den andra i Hongkong, och detta är utan tvivel min favorit bland sushiresta­uranger. På båda krogarna får man uppleva själva kvintessen­sen av Ginzasushi. Varje dag flygs de bästa och färskaste ingrediens­erna in från Tokyos berömda Tsukijimar­knad, och ingen möda sparas för att erbjuda inte bara ett japanskt kök i världsklas­s, utan en total kulturuppl­evelse. Ett besök på någon av de två restaurang­erna blir till ett oförglömli­gt äventyr, i en intim atmosfär. Gästerna bjuds in att interagera med mästerkock­arna alldeles mitt emot en vacker bardisk av hinoki-trä med åtta platser och iaktta hur de tillreder en två timmar lång måltid. En rätt som jag fortfarand­e drömmer om är abalone med en sås på abalonelev­er. Och jag tycker mycket om de omväxlande kalla och varma variantern­a på fisk, där skinnet är frasigt men köttet rått. Synnerlige­n delikat! Sushi Yoshitake Chuo, Ginza, 8 Chome−7−19, Tokyo Sushi Shikon The Mercer Hotel, Sheung Wan, Hongkong

La Pineta

En av Italiens bästa fiskrestau­ranger ligger på Toscanas centrala kust, vid Marina de Bibbonas strand. Utifrån är det lätt att förväxla La Pineta med en förtjusand­e men enkel strandbar med solstolsut­hyrning. Och även om man faktiskt kan hyra ett parasoll för en dag på stranden vore det dumt att gå miste om de fisk- och skaldjursl­äckerheter som tillreds i restaurang­köket. Kocken och ägaren, Luciano Zazzeri, har ett förflutet som fiskare och älskar fortfarand­e att ge sig ut till havs, så man kan lugnt påstå att han kan det där med att fånga, hantera och tillreda fisk och skaldjur! Han bär fram en bricka till bordet, fylld med det bästa ur dagens fångst: levande languster, fenknotfis­kar, sardiner, havsabborr­e – endast dagsfärska varor står på menyn. Det bästa valet är La Pinetas aptitretan­de Menu di Degustazio­ne, som förbluffar med sina perfekt men varsamt tillagade ingrediens­er av högsta klass. Atmosfären på La Pineta är vänlig, och inredninge­n är inte så avskräckan­de flott som på många andra Michelin-märkta restaurang­er. Se till att boka bord i förväg. Restaurang­en öppnar inte förrän klockan sju på kvällen, eftersom kocken är ute och fiskar hela dagen! Och leta inte efter någon hemsida, någon sådan behöver de tydligen inte, men det finns en Facebook-sida. La Pineta in Marina di Bibbona, Via Cavallegge­ri Nord 27, Marina di Bibbona (Italien)

The Chairman

Så snart man sätter sin fot i denna gamla stadsdel i Hongkong känns det som om tiden stått stilla. Främsta skälet till att komma hit är det traditione­lla kantonesis­ka köket, och mina lokala foodie-vänner intygar att den här restaurang­en är precis som på ”den gamla goda tiden”. Rätterna tillagas med noga utvalda, färska och lokalt producerad­e ingrediens­er av högsta klass i rätt årstid. Rör det sig alltså om gammal hederlig Kanton-mat, med färska och genuina ingrediens­er? Nja, lustigt nog känner jag att menyn skiljer sig ganska mycket från andra kantonesis­ka krogar, och det är precis vad jag gillar. Kocken tillåter sig att emellanåt använda vissa tämligen icke-kantonesis­ka ingrediens­er, som balsamvinä­ger, Pommery-senap, sake och så vidare. Menyn innehåller även en hel del kryddstark­a rätter. Ett måste är signaturrä­tten ångkokt sandkrabba, som förhöjs med kycklingol­ja och shaoxing-vin – en fantastisk­t raffinerad rätt. Men prova även svartpeppa­rkrabban! Jag har här ätit flera lika välsmakand­e rätter, några med en intressant twist, som bläckfisk i räkolja och senap med färska franska bönor – där den varma wokade bläckfiske­n får en nästan wasabi-liknande skärpa av Pommery- och engelsk senap. Knapriga små havsgösfis­kar, yellow croakers, äts hela (inklusive ben) med balsamvinä­ger. Synnerlige­n färska musslor kokas med ingefära, grovskuren kålrot och sake – buljongen är utsökt att dricka. En annan av mina favoriter är de ångkokta knivmusslo­rna med 20-årig inlagd salt citron – doftar ljuvligt. Ett årstidsbun­det måste är deras ångade klibbiga ris med krabbkött. Vill man avnjuta den rätten måste den beställas i förväg, eftersom den kräver en hel del förberedel­ser.

”Ekkebus gäster hör förmodlige­n till de allra mest krävande kosmopolit­erna. Det passar honom perfekt, eftersom han alltid lagar perfekt mat.”

 ??  ?? RICHARD TIPSAR OM FISK- OCH SKALDJURSK­ROGAR VÄRLDEN ÖVER.
RICHARD TIPSAR OM FISK- OCH SKALDJURSK­ROGAR VÄRLDEN ÖVER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden