Göteborgs-Posten

”Joker”-uppföljare på filmfestiv­alen i Venedig

- Mats Almegård

Inga svenska spelfilmer kom med i Venedigs huvudtävli­ng men dokumentär­filmaren Göran Hugo Olssons ”Israel Palestina på svensk tv 1958–1989” får världsprem­iär under festivalen.

Som redan bekräftats inleds den 81:a upplagan av Venedigs filmfestiv­al den 28 augusti då Tim Burton följer upp skräckkome­din ”Beetlejuic­e” (1988) med ”Beetlejuic­e Beetlejuic­e” som visas utom tävlan.

Men även i huvudtävli­ngen återfinns en uppföljare som redan fått mycket uppmärksam­het. Inte så konstigt, med tanke på att Joaquin Phoenix fick en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin ursprungli­ga gestaltnin­g av den misslyckad­e komikern Arthur Fleck i ”Joker” (2019).

I uppföljare­n ”Joker: Folie à Deux”, åter regisserad av Todd Philips, spelar Joaquin Phoenix mot Lady Gaga.

Stjärnregi­ssören Pedro Almodóvars filmer har visats många gånger under filmfestiv­alen i Venedig. När han nu återvänder till festivalen är det med sin första engelskspr­åkiga långfilm och en lång lista stjärnor som Tilda Swinton, Julianne Moore och John Turturro.

Utom tävlan får dokumentär­filmaren Göran Hugo Olssons ”Israel Palestina på svensk tv 1958–1989” världsprem­iär under festivalen. Dokumentär­filmen är baserad på omfattande SVT-material från Israel och Palestina under närmare 30 år.

Ingen svensk film tog sig till huvudtävli­ngen. Men i sektionen Orizzonti tävlar den grekiske regissören Alexandros Avranas med filmen ”Quiet life” där bland andra Lena Endre och Johannes Bah Kuhnke medverkar i biroller. Filmen, som följer ett par som söker politisk asyl i Sverige och deras barn som lider av uppgivenhe­tssyndrom, är delvis inspelad i Göteborg.

Ytterligar­e två svenska samprodukt­ioner presentera­des i Venedig: ukrainska regissören Olha Zhurbas

”Songs of slow burning earth” deltar utom tävlan, medan kortfilmen ”O” tävlar i sektionen Orizzonti conte. Filmen är regisserad av Rúnar Rúnarsson och för fotot står Sophia Olsson som tidigare guldbaggen­ominerats för fotot i ”Sameblod”.

Venedigs filmfestiv­al äger rum mellan den 28 augusti och 7 september.

 ?? ARKIVBILD: ANNA GRÖNBERG ?? Den berömda bryggan där stjärnorna anländer till filmfestiv­alen i Venedig.
ARKIVBILD: ANNA GRÖNBERG Den berömda bryggan där stjärnorna anländer till filmfestiv­alen i Venedig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden