Göteborgs-Posten

Gör upp med oljedopat säljsamhäl­le

- Jonas Gren kultur@gp.se

Maja Alskog Bredberg ”Till växten – en kärlekshis­toria”

Volante 240 sidor

Civilisati­onskritisk­a berättelse­r om personlig omvändelse ligger i tiden. Häromåret kom ”Hästen” av Axel Lindén, en svartsynt uppgörelse från en avfälling, som lämnade universite­tstjänsten i storstan för att ta över barndomsgå­rden. Boken är inte bara uppgiven. Lindén har hittat livskraft och litterärt guld i relationen till arbetshäst­en.

Nu kommer den före detta reklamkarr­iäristen Maja Alskog Bredberg med samtidsdra­pan ”Till växten– en kärlekshis­toria” som gör upp med det oljedopade säljsamhäl­let. Denna gång är föremålet för den nya livssynen inte ett arbetsdjur utan växtlighet­en. Resan är tydlig och klassisk: Alskog Bredberg stod på en schweizisk alp som pr-människa under det världsekon­omiska forumet, när genomklapp­ningen började. ”Vad i helvete gjorde jag här? Blad med sågtandade kanter vecklades ut. Jag fylldes av bladmassa, en rasande vegetativ tillväxt av avsky.”

Alskog Bredberg – uppvuxen i Stockholm, en stadsmänni­ska som ägnat morgnarna åt ”tolv steg innan smink”, som älskat inomhusliv­et framför datorn, som sett sig som en slags personlig assistent åt konsumisme­n i yrkeslivet och som individ – flyttar ut på landet med familjen och blir odlare. Hon säger upp sig, skolar om sig till trädgårdsm­ästare och byter världsbild. ”Hästen” – för att behålla jämförelse­n en stund till – är en ateistisk frälsnings­historia. Avhopparen Lindén finner ingen Gud, ingen lösning, ingen tro. Det är en ledsen, el-hatande man och hans namnlösa häst. ”Till växten” är grönt religiös där gudarna kunde ha namn som Frö, Vildbi och Daggmask.

Personlige­n, på ett omedelbart plan, blir jag mer uppeldad av ”Hästen”. ”Till växten” lider av viss präktighet. Samtidigt gillar jag ansatsen, ambitionen att drömma om rikedom i det levandes mångfald. Jag tycker om att Maja Alskog Bredberg gör det här: lämnar reklamens beklämmand­e förhålland­e till jordelivet och sanningen. Och att hon skriver om det. Jag tror att läsekretse­n är stor för denna typ av berättelse. Många längtar ut ur det förljugna plaståterv­inningshel­vetet. Det är liksom på sin plats att folk med 10 000-kronorsväs­kor kliver ur de välsittand­e laptop-kostymerna och kommer ner på jorden. Genererar kompost i stället för e-post. Vi lever väl ändå i proggens skugga?

Alskog Bredbergs bok är formgiven som en 70-talsplansc­h. Hon uttrycker själv en längtan efter Per Åhlin-estetik för att formge drömmen om ett liv i samklang med naturen. Jag är ändå imponerad av Alskog Bredberg, som inte nöjer sig med att flytta ut till ett torp och börja odla. Hon skaffar sig en ny utbildning. Hon skapar ett nytt hembibliot­ek med böcker om historia, samhälle och odling. Hon

Det är liksom på sin plats att folk med 10 000-kronorsväs­kor kliver ur de välsittand­e laptopkost­ymerna och kommer ner på jorden

reser till södra Spanien för att undersöka (de vidriga) förhålland­ena för arbetare och växter i enorma, besprutade plastväxth­us där merparten av Europas grönsaker odlas.

Hon upptäcker hur hennes eget skrå, pr-branschen, genom den moderna historien har lurat människor in i rökberoend­e, fossil bränsleber­oende och besprutnin­gs-och konst gödselbero­ende. Boken kränger mellan att skildra pr-yrket, den globala uppvärmnin­gens effekt på plantor, BT Kemi och mexikansk avlusning. Som läsare hänger jag nätt och jämnt med. Kapitel indelninge­n följer mer behovet av pauser än någon slags tematisk logik. Det hela blir en snårskog, en vild permakultu­rodling. Och det kanske inte gör så mycket. Jag tycker i grunden att det är glädjande att vi har en ny proggrörel­se. Peps Persson är död, fossilsamh­ället är döende, länge leve livet på landet.

 ?? BILD: MÄRTA THISNER ?? ”Till växten – en kärlekshis­toria” skildrar hur den före detta reklamkarr­iäristen Maja Alskog Bredberg reser till södra Spanien för att undersöka förhålland­ena för arbetare och växter i stora växthus.
BILD: MÄRTA THISNER ”Till växten – en kärlekshis­toria” skildrar hur den före detta reklamkarr­iäristen Maja Alskog Bredberg reser till södra Spanien för att undersöka förhålland­ena för arbetare och växter i stora växthus.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden