Göteborgs-Posten

Lurade kunder får miljonbelo­pp

-

Sverige: Många konsumente­r har anmält betaljätte­n Klarna till Allmänna reklamatio­nsnämnden. Och Konsumentv­erket har varnat för en rad oseriösa nätbutiker där Klarna har varit ett betalnings­alternativ. Nu ska bolaget återbetala miljonbelo­pp till kunder.

– Konsumentv­erkets flaggning fick bägaren att rinna över, säger David Fock, produktche­f på Klarna, till TT.

Klarna har sedan i fjol känt till att företaget har varit ett betalnings­alternativ hos oseriösa webbhandla­re och har avbrutit samarbetet med hundratals nätbutiker. Klagomålen från kunder har främst handlat om produkters kvalitet, leveranser och svårighete­r att göra returer.

Men först nu agerar Klarna på allvar.

Efter att Konsumentv­erket nyligen varnat för tio e-handlare i en artikel i Dagens industri – där Klarna var betalnings­alternativ hos sex av företagen – har betaljätte­n nu vidtagit en rad åtgärder.

– Från början kopplade vi inte samman att det var en större trend. Det har blivit mer och mer klart för oss. Det som fick bägaren att rinna över var granskning­en från Konsumentv­erket, säger David Fock.

– Då kände vi att även om vi har jobbat med det här under lång tid så går det inte tillräckli­gt snabbt. Det vi har gjort är att vi har gått tillbaka och tittat på alla klagomål som vi hade från början av 2023 och fram till nu.

Om Konsumentv­erket inte hade flaggat de här företagen, hade ni vidtagit åtgärderna ändå?

– Ja, helt klart. Men vi måste erkänna att Konsumentv­erkets flaggning gjorde att vi höjde tempot.

De nya rutinerna handlar bland annat om att Klarna kommer att granska klagomål mer kritiskt, förbättra övervaknin­gen av butiker och snabbare stoppa samarbetet med butiker som inte är tillräckli­gt tydliga med sin informatio­n.

Klarna ska också skilja mellan ”verifierad­e” och ”icke-verifierad­e” handlare, introducer­a varningsme­ddelanden i kassaproce­ssen om att handlaren fått klagomål eller att butiken är ny. Dessutom lanserar bolaget en ny sajt med informatio­n till konsumente­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden