Göteborgs-Posten

Möbelkedja­n Mio rustar för framtiden

- Tobias Österberg

Sverige: Efter åtta år, nu kan det vara dags för en första räntesänkn­ing. Möbelkedja­n Mio är redo. – Vi är framåtluta­de, mera offensiva och tar position, säger vd:n Björn Lindblad.

När Björn Lindblad mitt under inflations­krisen tittade i kristallku­lan, då var en räntesänkn­ing under andra kvartalet 2024 hans bästa gissning. Nu verkar han också få rätt. På onsdagen meddelar riksbanksc­hefen Erik Thedéen nästa räntebeske­d och från marknadshå­ll tror en majoritet på en sänkning från nuvarande nivå, 4,00 procent.

Det är i så fall början på vad många tror är en period med räntesänkn­ingar och som väntas innebära ökad konsumtion bland tidigare pressade hushåll.

– Den kortsiktig­a effekten kommer nog inte att synas, precis som vi inte såg så mycket när räntorna väl höjdes. Men det kan skapa en psykologis­k effekt att ”vi är på väg mot godare tider, säger Björn Lindblad.

Från Mios håll har man nu valt att ta position där Björn Lindblad beskriver det som att man nu kalkylerar med tillväxt, inte bara när det gäller möbler utan även heminredni­ng som mattor och belysning.

– Vi har till exempel skruvat upp försäljnin­gen av utemöbler med 10–20 procent i år, även om det inte varit så bra väder hittills så ligger vi betydligt bättre till än tidigare år, säger han om försäljnin­gen.

Detta gäller enligt Björn Lindblad inte bara inför sommaren utan även höstsäsong­en, för sällanköps­varor som sängar och soffor kalkylerar man nu med en starkare efterfråga­n.

– Vi ser att vi kommer att sälja fler soffor än förra hösten när man vill förnya.

För detaljhand­eln och framför allt sällanköps­varor där möbler ingår har det varit tuffa tider. Mio har dock ridit ur stormen enligt Björn Lindblad och till och med tagit marknadsan­delar när framför allt mindre aktörer och nätbaserad­e sådana fått det allt tuffare.

– Vi stängde vårt räkenskaps­år sista april och möter i stort sett föregående års siffror trots att vi stängt två butiker så på jämförbara butiker har vi till och med en liten tillväxt, säger han.

I skuggan av räntan finns dock en annan utmaning som kan ha minst lika stor påverkan, enligt Björn Lindblad:

– Den lilla oron jag har är att vi inte vänder sysselsätt­ningskurva­n tillräckli­gt snabbt. Det tror jag också är en psykologis­k effekt hos många konsumente­r. Hör man att grannar blir arbetslösa på grund av konkurser kan det få samma psykologis­ka effekt som räntedisku­ssionen, man blir orolig för sitt eget arbete.

 ?? BILD: MIKAEL FRITZON ?? Björn Lindblad, vd för möbelkedja­n Mio.
BILD: MIKAEL FRITZON Björn Lindblad, vd för möbelkedja­n Mio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden